Unul din principiile de baza ale Uniunii Europene este cel al liberei circulatii a persoanelor. Or, tocmai acest principiu, care a contribuit major la determinarea popoarelor din Est sa fie pro-aderare, este cel mai atacat de liderii tarilor vestice.
In principiu, ideea de a interzice muncitorilor saraci din Est sa mai vina sa lucreze in Vest are la baza realitati sociale: lucratorii din România sau Bulgaria accepta salarii mai mici, ocupând, astfel, locurile de munca ale bastinasilor.
In realitate, insa, la nivel macro, imigratia are efecte pozitive pentru tarile respective atât din punct de vedere strict demografic, cât si economic. Acest lucru este stiut de liderii care cer stoparea imigratiei insa acestia continua retorica populista.
Motivul este pur politic: in fata problemelor economice cu care se confrunta tarile lor, singura solutie de supravietuire este gasirea unui tap ispasitor. Ideea nu e noua, e veche de secole, insa nu a mai fost utilizata de politicienii din vest cam de mult.
Aceasta atitudine politicianista risca, insa, sa saboteze chiar fundamentul pe care s-a construit UE. Dupa scandalul de anul trecut din Anglia, Elvetia a apelat la sperietoarea imigratiei. Desigur, Elvetia nu face parte din UE, insa are implementat intreg aquisul comunitar si are acorduri politice si comerciale care o obliga sa respecte principiile Uniunii Europene.
Referendumul prin care se limiteaza imigratia in Elvetia va obliga Tara Cantoanelor sa renegocieze acordurile cu UE. Ceea ce, in afara de niste pasi inapoi, inseamna si pierderi pentru economie.
Razvan Bibire
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.