4 ianuarie 2025

Cine a fost Rona Hartner? De ce acest interes pentru ea?

Rețelele sociale și mass-media anunță decesul actriței Rona Hartner. dar cine a fost ea și de unde acest masiv interes pentru o actriță care a plecat de mult timp din România?

Rona Hartner, fiica unui inginer proiectant și a unei economiste, s-a născut pe 9 martie 1973 în București, România. Crescută într-un mediu familial eclectic, având rădăcini germane pe linie paternă și românești pe linie maternă, Rona a avut o educație timpurie la școala germană din București între anii 1979 și 1991.



Înclinația sa către lumea artistică și-a făcut apariția încă de la vârste fragede. În 1991, a început studiile la Școala de Muzică Titu Maiorescu, iar din 1992 și-a continuat parcursul la Academia de Teatru și Film din București.

Punctul de cotitură în cariera sa a avut loc în 1995, când regizorul francez Tony Gatlif i-a oferit rolul principal în filmul „Gadjo dilo – Străinul nebun”, filmat în România. Performanța sa a fost recompensată cu Leopardul de Aur (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, ceea ce i-a adus recunoaștere la nivel internațional.

„Sex-gate” de România

În perioada anilor 1998-1999, Rona Hartner a fost protagonistă într-un scandal amplu, inițiat de o făcătură lansată în spațiul public de către Corneliu Vadim Tudor. Acesta a susținut cu vehemență că actrița ar fi avut o relație amoroasă cu fostul președinte Emil Constantinescu, aducând în atenție un presupus jurnal intim al Ronei. Scandalul a captivat atenția telespectatorilor și a presei, cu protagoniști de marcă, însă nu a fost clarificat pe deplin.

Ulterior, Rona Hartner a mărturisit că, în timpul acestui scandal, a primit rolul care i-a adus notorietatea în filmul „Gadjo Dilo”, o producție franceză. Această oportunitate a deschis noi orizonturi pentru ea, marcând începutul unei cariere în industria cinematografică pariziană.

În absența Ronei, aceasta a dezvăluit că prietena sa cea mai bună ar fi inventat un așa-numit jurnal intim, pe care l-ar fi furnizat lui Corneliu Vadim Tudor. În schimbul presupusului jurnal, Vadim Tudor ar fi plătit suma de 60.000 de dolari, iar folosindu-se de acest document fabricat, a lansat povestea unei presupuse relații amoroase între actriță și fostul președinte.

Scandalul a atins apogeul la începutul anului 1999, fiind subiect de discuții pe toate posturile de televiziune. Celebra confruntare dintre politicianul PRM și actriță în emisiunea lui Marius Tucă a devenit emblematică pentru acea perioadă. Mai târziu, Rona Hartner a afirmat că Vadim Tudor a fost, la rândul său, înșelat cu privire la autenticitatea jurnalului. Această poveste complicată și plină de controverse a adăugat un episod interesant în cariera și viața tumultuoasă a Ronei Hartner.

Un film controversat

Filmul „Gadjo Dilo” a jucat un rol semnificativ în cariera Ronei Hartner, marcându-se ca o producție controversată și provocatoare. În acest film, actrița interpretează rolul unei tinere de etnie romă, implicată într-o poveste de dragoste cu un străin. Cu toate că performanța sa a fost lăudată, filmul a fost acuzat că tratează distorsionat evenimentele de la Hadărani din 1993.

În acea perioadă, satul Hadărani a fost marcat de o serie de evenimente tragice, inclusiv  bătăi, furturi, tâlhării și violuri, care au creat o stare de tensiune în comunitate. La 20 septembrie 1993, o altercație între trei romi și un român a avut un sfârșit tragic, când tatăl unei fetițe de un an a fost înjunghiat mortal în timp ce încerca să-și apere părintele.

O mulțime s-a adunat spontan și a luat atitudine împotriva romilor, care s-au refugiat într-o casă. Atitudinea pasivă a organelor de poliție locale și chiar implicarea unor membri ai poliției au contribuit la escaladarea situației. Mulțimea a decis să dea foc casei, iar doi dintre romi au fost prinși și linșați, în timp ce al treilea a murit ars de viu înăuntru. Această revărsare de violență s-a răspândit în sat, soldându-se cu incendierea a 13 case locuite de romi.

Filmul a fost criticat pentru modul în care a abordat subiectul, fiind acuzat că a prezentat evenimentele într-o manieră distorsionată, punând un accent mai mare asupra comunității romilor și, implicit, scuzându-i pentru acțiunile lor. Această controversă a contribuit la reputația de artistă implicată în proiecte îndrăznețe și provocatoare, deschizând noi discuții despre modul în care ar trebui abordate subiectele sensibile în artă.

S-a mutat în Franța

În ciuda controversei, Rona Hartner a continuat să-și construiască cariera în industria cinematografică. Unul dintre filmele sale notabile este „Asfalt-Tango”, o co-producție franco-română din 1996, regizată de Nae Caranfil.

În 1997, Rona Hartner s-a mutat în Franța, unde a jucat în thrillerul „Nekro”, regizat de Nicolas Masson. În 1998, s-a întors în țară pentru a juca în filmul „Dublu extaz” al lui Iulian Mihu.

Viața personală a fost, de asemenea, subiectul unor evenimente tumultuoase. Scandalul din 1999 a determinat-o pe Rona să se stabilească în Paris, iar mai târziu s-a căsătorit cu actorul argentinian Rocco Sedano, cu care a avut o fiică. Cu toate acestea, căsnicia lor a avut un sfârșit în 2008, când au divorțat.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img