* Contractul de colectare a deseurilor din judet a declansat un conflict de proportii intre o firma din Onesti si autoritati * Pâna acum, autoritatile au câstigat patru din cinci procese, al cincilea având termen in septembrie
Strângerea deseurilor menajere nu a fost considerata niciodata o afacere foarte profitabila, cu atât mai putin dupa 2010, când au fost inchise gropile neconforme iar asta ii obliga pe operatori sa transporte deseurile zeci de kilometri, pâna la depozitul din Bacau.
Comunele aflate la marginea judetului nici nu au reusit sa gaseasca o firma dispusa sa presteze acest serviciu. Problema a fost rezolvata prin semnarea contractului cu Romprest, care va asigura colectarea deseurilor in 65 de localitati. Nu toata lumea a fost, insa, multumita. Ovidiu Budeanu, patronul SC Servsal SA Onesti, a anuntat ca a depus plângere la DNA impotriva lui Florian Walter, patronul Romprest, a lui Emil Lemnaru, ex-primarul Onestiului, si a lui Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean (CJ). Ovidiu Budeanu a acuzat ca licitatia prin care Romprest a obtinut contractul nu s-a desfasurat corect.
“Mi se pare deplasat, in conditiile in care nu ai participat la licitatie, sa faci conferinta de presa si sa anunti ca vei face plângere la DNA”, a declarat Dragos Benea, in ultima sedinta a CJ. El a prezentat consilierilor istoricul proiectului “Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Bacau”, dar si situatia proceselor pe care Servsal SA le are cu CL Onesti, CJ Bacau si/sau Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare Bacau (ADIS), asociatie din care fac parte toate comunele si orasele judetului. “Sunt procese judecate pe fond, pe care Servsal SA le-a pierdut”, a explicat Dragos Benea.
“Pârâta presteaza fara licenta”
In dosarul 1068/110/2014, aflat pe rolul Tribunalului Bacau, firma din Onesti cere “obligarea ADIS la atribuirea directa a contractului de salubrizare aferent municipiului Onesti catre SC SERVSAL SA, prin procedura de negociere”, dar instanta respinge actiunea Servsal, prin Hotarârea 1168, “definitiva si irevocabila prin nerecurare”.
In dosarul 321/32/2014, Servsal cere eliminarea municipiului Onesti din aria de deservire a viitorului operator de colectare a deseurilor, dar Curtea de Apel respinge plângerea ca nefondata. In al treilea dosar, firma din Onesti cere anularea HCJ 192/2013 privind “aprobarea documentatiei necesare demararii procedurii de licitatie publica a serviciului de colectare a deseurilor.” Procesul se judeca pe fond, urmatorul termen fiind pe 7 septembrie.
Servsal cere si anularea hotarârii CL Onesti privind aprobarea aceleiasi documentatii. Tribunalul Bacau a respins actiunea ca neintemeiata, dar hotarârea nu e definitiva, Servsal fiind in termen de recurs. Si in dosarul 5189/110/2013, aflat pe rolul Tribunalului Bacau, Servsal SA a pierdut. Procesul a fost deschis de CL Onesti si Primaria Onesti si câstigat de acestea.
In Hotarârea 695 (care nu este definitiva), instanta constata ca “pârâta presteaza fara contract de delegare a gestiunii serviciul public de salubrizare in municipiul Onesti”. De asemenea, “presteaza fara licenta ANRSCUP” serviciul respectiv, ANRSCUP fiind Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice. In concluzie, plângerea depusa la DNA “este expresia unei disperari provocate de faptul ca la Onesti se va pune ordine in derularea acestui serviciu”, arata Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.