Prezent la o reuniune a primarilor de municipii, la Brasov, la sfarsitul saptamanii trecute, Theodor Stolojan se intreba, retoric, daca pe viitor Bacaul
ava fi o zona de dezvoltare urbana, care polarizeaza resursele din jur” sau daca nu cumva locul sau va fi luat de judetul Iasi, acare deja a luat-o inaintea Bacaului”. Dar este Iasiul cel care o ia inaintea noastra sau este Bacaul cel care ramane in urma? Statistic vorbind, in luna iunie a acestui an, Iasiul ne-a devansat cu un procent la valoarea capitalului social subscris in lei si se situa cu un procent in urma noastra in privinta capitalului subscris in valuta.
Nu este o noutate faptul ca bacauanii dispun de venituri sub media economiei nationale. Potrivit datelor Directiei Judetene de Statistica, venitul mediu net in luna iulie a fost de 1.343 lei/ persoana, cu 47 lei (3,4%) mai mic decat cel inregistrat in tara. Cele mai bune venituri s-au obtinut in sectorul serviciilor, in timp ce venituri sub medie au inregistrat cei din agricultura, industrie si constructii, adica exact domeniile din care ar trebui sa vina cresterea economica a judetului. Veniturile nete au crescut, totusi, fata de luna iunie cu 0,4%, dar au scazut fata de luna iulie a anului trecut cu 4,4%. Tot la nivelul Bacaului, numarul de angajati este in cadere libera. In luna iulie judetul a numarat peste 120 de mii de angajati, in scadere cu aproximativ 7.500 fata de anul trecut. In privinta somajului, in timp ce Iasiul are o rata a somajului de 6,8% in luna iulie, Bacaul a inregistrat o nedorita rata de 8,2%. Cifrele indica aproximativ 20 de mii de persoane aflate in evidenta Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau, in luna iulie a acestui an. Dintre acestia, aproape 55% sunt someri indemnizati (persoane care si-au pierdut locul de munca in urma disponibilizarilor efectuate de agentii economici), adica 10.500 de persoane. Aproximativ 40% sunt femei. Valul concedierilor i-a afectat in primul rand pe cei cu studii primare, gimnaziale si profesionale – acestia reprezinta peste 66% dintre disponibilizati, in timp ce peste 26% sunt persone cu studii liceale si postliceale. Numai 7% dintre persoanele disponibilizate au studii superioare.
Unul dintre domeniile in care Iasiul ne-a depasit net este cel al constructiilor. Daca Bacaul a dat in folosinta in primele doua trimestre ale acestui an 520 de apartamente, Iasiul a terminat peste 1.200 de locuinte. Remarcabil este faptul ca dintre somerii inregistrati la AJOFM Bacau, 45% sunt neindemnizati (persoane care nu mai primesc ajutor din partea statului).
[ad#stire] In aceasta situatie se afla peste 3.500 de femei (40% din numarul total al somerilor neindemnizati).
Judet cu o populatie pe jumatate rurala, Bacaul inregistreaza peste 56% someri la sate. Cele mai afectate comune sunt Lipova (cu 32% rata a somajului), Rosiori (30%) si Colonesti (22%). Astfel, aproape 11 mii de someri s-au inregistrat la sate, aproape 4.000 in Bacau si aproape 2.000 in Onesti, in restul oraselor si municipiilor numarul somerilor este aproape sau sub 500 de persoane.
Irina Lozinca