21 noiembrie 2024

Cifre și statistici de la Centrul de Tranfuzii. Urmează noi campanii de donare de sânge. Ce trebuie să știi când donezi

Încet și sigur, anul 2023 se apropie de final și în foarte multe domenii de activitate deja se conturează anumite statistici. În această situație se află și Centrul de Transfuzii Bacău, acolo unde lucrurile se poate spune că, în general, stau bine. Dacă e să tragem linie, după primele 10 luni, cifrele sunt îmbucurătoare, mai ales că trimestrul III (iulie, august, septembrie), care de obicei nu este grozav din cauza vacanțelor, concediile personalului sau a muncii câmpului, a fost… bine.

„Trimestrul I și trimestrul III sunt la fel – 2859 de donări, respectiv 2858. În trimestrul II am avut 2239, ceea ce înseamnă un total pe primele trei trimester de 6556 de donări. Având în vedere că în anii noștri de glorie aveam cam 8.500 de donări pe an, anul acesta avem toate premisele să depășim toate așteptările, mai ales că, trimestrul IV, adică lunile octombrie, noiembrie și decembrie, sunt luni foarte bune pentru donări”, a declarat dr. Adriana Ghindă, directoarea Centrului de Transfuzii Bacău.



Așadar, urmează perioada sărbătorilor, un interval bun, în care de obicei vin donatori mai mulți. Unul dintre motivele pentru care se înmulțesc numărul de donatori este dat și de acele bonuri de masa care sunt acordate pentru acest act. Doar că și aici apar destule discuții, având în vedere că valoarea tichetului de masă a rămas 9,56 lei. Cum se acordă 7 astfel de tichete la o donare, practice donatorul primește 66,50 lei, o sumă considerată modică mai ales după evoluția prețurilor în general.

„Chiar și în aceste condiții, suntem în progres. E bine, mai ales că suntem într-un deficit grav de personal. Am reușit din 3 posturi care mi s-au vacantat să ocup unul prin transfer de la o altă unitate bugetară, pentru că sunt blocate concursurile. Mai sunt două posture vacante, unul de asistent de laborator și unul temporar vacant pe un concediu de creștere a copilului la o doamnă biolog”, a spus șefa Centrului de Transfuzii Bacău.

Noi colecte mobile

Veștile bune vin și din această direcție, a colectelor mobile, acolo unde sunt cereri de astfel de acțiuni. Așa că pe data de 18 noiembrie va avea loc o colectă mobile în cadrul hipermaket-ului Auchan, un mai vechi partener al Centrului de Transfuzii Bacău. „Vom mai avea o colectă mobile, pentru că ne-au solicitat cei de la SNPAP Târgu Ocna, unde sunt vreo 150 de donatori”, a adăugat dr. Adriana Ghindă.

Centrul de Transfuzii din Bacău este singur punct de acest fel în județul Bacău, așa cum se întâmplă în majoritatea județelor din țară, puține având câte două centre de recoltare, cum ar fi în județul Neamț, la Piatra Neamț și respectiv Roman, dar probele recoltate la Roman merg tot la Piatra Neamț.

„În acest sens am avut inițiativă și am fost sprijinită în această inițiativă de dr. Adrian Cotîrleț. Am vrut să fac punct fix de colectă la Moinești, dar aș mai fi avut nevoie de personal, dar nu s-a putut pentru că posturile sunt fixe, cât a dat ministerul și nu s-a putut suplimenta…așa că am renunțat. Domnul dr. Ctîrleț a avut deschidere, ne pusese la dispoziție și un spațiu adecvat în incinta spitalului de acolo. Se justifica pentru că Spitalul Moinești este un consumator pentru că acolo se efectuează foarte multe intervenții chirurgicale, și este nevoie de sânge”, a explicat directoarea Centrului de Transfuzii Bacău.

Reguli pe care trebuie să le îndeplinești atunci când donezi sânge

Prima regulă, e limpede, trebuie să ai o stare de sănătate bună. În dimineața recoltării poți lua micul dejun – nu e ca la analize n.r.- și trebuie să fii bine hidratat, adică să bei apă. Și foarte important! Să nu concumi băuturi alcoolice cu 72 de ore înainte, adică cu trei zile. La fel de important este și faptul că nu trebuie să suferi de afecțiuni cornice și să nu iei tratamente medicale. Pentru femeile tinere, să nu fie în tratament cu anticoncepționale, pentru că sunt tratamente hormonale. Tot pentru femei, actul de donare ar fi bine să fie făcut înainte sau cu o săptămână după menstruație, pentru că este vorba de o pierdere de singe, hemoglobin scade iar valorile pot ajunge sub minimum admis situație în care sunt refuzate la donare. „În continuare, la trei donări succesive într-un an oferim un set de analize complet. În rest, mulțumim soartei că nu am avut probleme de westnile și a fost o perioadă un pic mai dificilă, pentru că trebuia să trimitem problele la București, și până nu veneau rezultatele, nu validam unitatea de sânge”, a mai spus dr. Adriana Ghindă, care a vrut să sublinieze și faptul că este mulțumită că a reușit să facă renovare, deși așteaptă în continuare reparații capitale și consolidare, cerere pe care a înaintat-o la Compania Națională de Investiții… „Proiectul este trecut pe lista sinteză la Ministerul Dezvoltării, și acolo s-a împotmolit”, a încheiat șefa Centrului de Transfuzii. În rest…numai de bine!




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014