25 decembrie 2024

Chiulul de la scoala ii saraceste si mai mult

Mii de familii nevoiase taiate de la alocatia de sustinere

Aproximativ 2.000 de familii vor fi afectate la plata alocatiei de sustinere. Cele mai multe dintre ele vor primi in urmatoarele trei luni mai putini bani. Restul, nu vor beneficia deloc de alocatie de sustinere in primul semestru din anul scolar 2011-2012. Aceste masuri vin ca urmare a faptului ca elevii din familiile respective au inregistrat mai multe absente nemotivate in semestrul doi al anului scolar 2010-2011.

Dintre cele peste 20.000 de familii care au primit pana acum alocatie de sustinere, 10 la suta vor avea diminuata aceasta sursa de venit ori o vor pierde in urmatoarea perioada. Si aceasta deoarece in cel de-al doilea semestru din anul de invatamant 2010-2011, copiii de varsta scolara obligatorie (6-16 ani) din cadrul celor aproximativ 2.000 de familii afectate au absente nemotivate. Practic este vorba despre 2.480 de copii care in semestrul doi de scoala au lipsit nejustificat de la cursuri. Aceasta rezulta din situatia transmisa Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale de catre Inspectoratul Scolar Judetean. Masurile sanctionatorii pentru familiile respective vor fi aplicate automat de calculator, programul informatic pe baza caruia se stabilesc si se achita alocatiile de sustinere fiind conceput astfel.

Un semestru scolar fara un leu



Majoritatea dintre cele 2.000 de familii vor primi alocatia de sustinere diminuata pe lunile septembrie, octombrie si noiembrie. Restul, ai caror copii au peste 20 de absente nemotivate, nu vor mai beneficia de aceasta alocatie in primul semestru din anul scolar 2011-2012. Sanctiunile au fost introduse in acest an si, evident, au ca scop diminuarea absenteismului scolar si responsabilizarea familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri. "Incepand cu luna septembrie, familiile beneficiare care constata ca li s-a diminuat alocatia de sustinere trebuie sa-i intrebe pe copiii lor de ce au inregistrat absente nemotivate. Sa ia legatura cu scoala si sa se intereseze daca au fost disciplinati, s-au dus la cursuri ori in alta parte. Sa-i urmareasca si pe parcursul anului scolar, pentru ca, altfel, isi pun in pericol acest venit, care reprezinta o masura de protectie sociala a familiilor nevoiase", a declarat Gheorghe Apostu, directorul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale.

Si o absenta nemotivata conteaza

Daca intr-un semestru se constata ca un copil a absentat de la cursuri nemotivat maximum 10 ore, atunci alocatia de sustinere se va diminua cu 20 la suta. Cei care intr-un semestru vor lipsi nejustificat de la scoala intre 11 si 20 de ore, vor pierde jumatate din acest tip de alocatie. Penalizarea in ambele situatii se mentine trei luni. Daca numarul absentelor nejustificate trece de 20, plata alocatiei de sustinere se suspenda. Masura se extinde in acest caz pe intreg semestrul scolar urmator. Aceasta, deoarece situatia privind frecventarea cursurilor de catre elevii care primesc alocatie de sustinere trebuie transmisa Agentiei de Prestatii Sociale de catre Inspectoratul Scolar Judetean in luna urmatoare incheierii semestrului. Diminuarea se aplica pentru fiecare copil in parte. Alocatia de sustinere este stabilita in raport de doua transe de venituri pe fiecare membru de familie. In cazul in care are un venit de pana in 200 lei pe fiecare membru, familia completa beneficiaza de 30 lei (1 copil), 60 lei (2 copii), 90 lei (3 copii) sau 120 lei (4 ori mai multi copii). Familia monoparentala primeste 50 lei, 100 lei, 150 lei sau 200 lei, in functie de copiii pe care ii are. Daca venitul este intre 201 lei si 370 lei, alocatia de sustinere este de 25 lei, 50 lei, 75 lei sau 100 lei, pentru familia completa, respectiv de 45 lei, 90 lei, 135 lei ori 180 lei, pentru cea monoparentala.
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img