18 octombrie 2024
ActualitateChirurgia Pediatrica nu s-a mutat in spatiile noi / Medicii anestezisti fug...

Chirurgia Pediatrica nu s-a mutat in spatiile noi / Medicii anestezisti fug de spitalele publice

De peste noua luni noile spatii reabilitate din Spitalul de Pediatrie nu sunt folosite pentru ca nu exista medici anestezisti. Sectia Chirurgie Pediatrica ocupa in continuare spatiile din Spitalul Judetean de Urgenta. Acestea ar trebui si ele reabilitate pentru a se extinde sectiile aglomerate din Spitalul Judetean.

Mutarea in noile spatii, reabilitate conform normelor Uniunii Europene, a sectiei de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica este inca departe de a se realiza. Nici la noua luni de la finalizarea lucrarilor, conducerea Spitalului de Pediatrie nu poate sa spuna cand va fi posibil acest lucru. Si aceasta deoarece la numeroasele concursuri organizate pentru ocuparea posturilor de medici anestezisti necesari pentru ca sectia sa functioneze in noile spatii nu s-a prezentat nimeni. aVom mai scoate la concurs posturile, dar, sunt slabe sperante ca va veni cineva, ne-a declarat doctorita Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. Or, fara medici anestezisti nu este posibil sa se efectueze interventiile chirurgicale”. De cand a fost infiintata, sectia Chirurgie si Ortopedie Pediatrica functioneaza la etajul III al Spitalului Judetean de Urgenta (SJU), care ii asigura si medicii anestezisti. Tot aici ii sunt rezervate si salile de operatie. Inca de anul trecut, pentru aceasta sectie, in Spitalul de Pediatrie au fost reabilitate spatiile din aripa dreapta si dotate cu aparatura medicala, conform normelor Uniunii Europene. La fel este si Blocul Operator, cu cele trei sali de operatie. Lucrarile au fost finalizate in decembrie anul trecut, astfel ca sectia ar fi trebuit sa se mute in spatiile noi la 1 ianuarie 2008. Dar pentru a-si desfasura activitatea in noua locatie, sectia are nevoie de patru medici specialisti in anestezie si terapie intensiva. Deocamdata, echipa de chirurgi pediatri este completata cu medici anestezisti din SJU.



Spitalul Judetean nu poate finaliza reabilitarea cladirii mari

Dar si Spitalul Judetean de Urgenta are nevoie de spatiile ocupate de sectia Chirurgie Pediatrica. aIn scurt timp vom termina reabilitarea, conform normelor europene, a sectiilor de Medicina Interna si de Nefrologie, a spus Dan Stoica, managerul SJU. Dupa aceea va trebui sa intram si in sectiile care au mai ramas de reabilitat, pentru a demara astfel de lucrari. Prin urmare, inclusiv la etajul III, unde este sectia Chirurgie Pediatrica va trebui sa intram. Pana la sfarsitul anului ar trebui sa terminam reabilitarea tuturor spatiilor din interiorul Blocului Medico-Chirurgical (cladirea mare a SJU – n.n.). Dar ne incurca foarte mult faptul ca sectia Chirurgie Pediatrica nu se muta. Nu o dam afara, dar va trebui, totusi, ca Spitalul de Pediatrie sa gaseasca o solutie, deoarece avem nevoie de spatii si nu putem sta asa la infinit”. In prezent, mai multe sectii din SJU sunt aglomerate, medicii fiind nevoiti sa interneze si cate doi bolnavi pe un pat. Este cazul sectiilor de Medicina Interna, Gastroenterologie, Neurologie si Cardiologie. Unele dintre ele ar urma sa fie mutate in spatiile pe care le ocupa acum sectia Chirurgie Pediatrica.

Salarii mult mai mari

Evident, motivul principal pentru care medicii anestezisti fug de un spital public consta in nivelul scazut de salarizare. Din aceasta luna, insa, si in Spitalul de Pediatrie se va introduce noua grila de salarizare si, mai mult decat atat, cea corespunzatoare clinicilor universitare. Astfel, potrivit noii grile, fondul de salarii in Spitalul de Pediatrie va creste de la 65 la suta, cat reprezinta acum din totalul cheltuielilor, la 75 la suta. Salariul de baza al unui medic primar va trebui sa fie intre 1.500 (minimum) si 2.094 lei (maximum) fata de 1.428 lei (maximum), anul trecut. Pentru un specialist grila prevede intre 1.430-1.690 lei, cu peste 650 lei mai mult decat in 2007. Un asistent principal poate avea un salariu de baza cuprins intre 700 lei si 1.302 lei, cu aproape 500 lei mai mult. Un simplu asistent, cu vechime in munca, va avea posibilitatea sa primeasca si un salariu de 1.161 lei fata de 852 lei. Majorarea va fi resimtita efectiv de catre personalul spitalului in data de 15 octombrie cand va fi achitata lichidarea pe luna septembrie.
Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img