O pacientă în vârstă de 54 de ani s-a adresat Spitalului Multidisciplinar Arcadia pentru probleme de exces ponderal. La data prezentării în consultație, în ianuarie 2022, pacienta avea greutatea de 122 kg pentru înălțimea de 1,66 m. Aceste date conduc la calculul unui indice de masă corporală (IMC) de 44,2 kg/mp, valoare care plasa pacienta în categoria obezității de grad 3 sau a obezității morbide.
Pacienta a fost considerată eligibilă pentru o intervenție de Chirurgie bariatrică și metabolică în urma derulării bilanțului exhaustiv specific. Prin urmare, în martie 2022 aceasta a beneficiat de o intervenție chirurgicală de tip Bypass Gastric în Y, care presupune izolarea completă a unei porțiuni mici a stomacului, în prelungirea esofagului, continuitatea circuitului alimentar fiind asigurată prin punerea în comunicare a micului stomac cu porțiunea distală a intestinului subțire, după secționare la 1 metru de la începutul intestinului. Intervenția este completată prin realizarea unei comunicări a capătului primului metru de intestin secționat cu intestinul pus în comunicare cu micul stomac, un metru mai jos față de acest loc, realizând astfel un „montaj în Y”. Întrucât se exclud aproximativ 2 metri din lungimea intestinului tranzitat de alimentele supuse acțiunii enzimelor digestive, absorbția este limitată.
Pacienta s-a prezentat la controalele de rigoare propuse postoperator, care trebuie să aibă loc o dată la 3 luni în primii 2 ani, o dată la 6 luni în următorii 3 ani, iar după al 5-lea an o dată pe an pentru tot restul vieții, cu analize specifice de monitorizare a concentrației vitaminelor și mineralelor. În cadrul consultației efectuate în octombrie 2022, la interval de 6 luni de la efectuarea intervenției chirurgicale, s-a constatat o pierdere în greutate de 42,5 kg, pacienta ajungând la greutatea de 79,5 kg. Indicele de masă corporală calculat pe baza acestei greutăți demonstra deja o evoluție semnificativă spre normalizare. Așadar, pacienta nu mai era obeză la 6 luni de la operație, curba de scădere ponderală urmând să continue întrucât durata de pierdere în greutate după o intervenție chirurgicală dedicată obezității este cuprinsă între 1 și 2 ani, cu o medie de 18 luni.
Importanța consultației de Chirurgie bariatrică și metabolică
Obezitatea a fost considerată de Organizația Mondială a Sănătății a doua cauză generală de deces (mai mult decât fumatul și alcoolul luate împreună), reducând speranța de viață cu 5 până la 10 ani. În contextul afecțiunilor medicale asociate (diabet cu scăderea capacității organismului de a se apăra de infecții, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, anumite forme de cancer, probleme articulare etc.), obezitatea influențează considerabil calitatea vieții pacientului.
Obiectivul Chirurgiei bariatrice și metabolice este reprezentat de diminuarea excesului ponderal și ameliorarea, până la remisie completă, a bolilor asociate. Intervențiile de Chirurgie a obezității reprezintă cea mai eficientă metodă de tratament al obezității și al diabetului de tip 2. Acestea acționează prin diminuarea cantitativă a aportului alimentar, în asociere sau nu cu limitarea absorbției intestinale, în funcție de tehnica utilizată.
Consultația inițială de Chirurgie bariatrică și metabolică constituie primul pas spre o indicație individualizată de tratament al obezității. În cadrul vizitei la medicul chirurg vor fi abordate obiceiurile alimentare ale pacientului, istoricul său medical, simptomele care îi provoacă disconfort și se va calcula indicele de masă corporală (IMC). Această etapă de analiză a situației particulare a fiecărui pacient precede analizele și investigațiile obligatorii, care au rolul de a stabili dacă un pacient este eligibil pentru tratamentul chirurgical al obezității.
Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
Dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală, competențe în Chirurgia bariatrică și metabolică, Arcadia