20 ianuarie 2025

China câștigă războiul comercial cu SUA

Pe când toată planeta urmărea telenovela nunții regale din Marea Britanie, Casa Albă emitea un vag comunicat de presă în care anunța că SUA au ajuns la un acord cu China, Beijingul declarându-se dispus să reducă din deficitul comercial enorm în valoare de 375 de miliarde de dolari.

Bine, va cumpăra mai multe mărfuri americane, dar cam cu cât mai mult? Larry Kudlow, consilierul pe teme economice al lui Trump, a anunțat că deficitul se va reduce la cel puțin 200 de miliarde; însă chinezii au negat repede această cifră. Washington Post remarcă faptul că problema proprietății intelectuale nu și-a găsit o rezolvare, chinezii producând pierderi americanilor de la 225 la 600 de miliarde pe an, conform administrației prezidențiale.



Comunicatul de presă spune doar că ambele părți au convenit pentru o „cooperare puternică” iar partea chineză va promova „amendamente relevante” legislației sale. Adică, nici măcar o promisiune. Washington Post mai notează faptul că promisiunea chinezilor de a crește valoarea mărfurilor americane cumpărate nu este neapărat o victorie a negociatorilor, ci, pur și simplu, creșterea economică forțează China să obțină mai multă energie și mâncare pentru industrie și pentru populație.

„Administrația Trump încearcă să prezinte acest acord ca o victorie, deoarece Statele Unite vor putea să vândă mai mult în China, dar era aproape sigur că chinezii urmau să cumpere oricum mai multe mărfuri americane”, e de părere publicația citată. În ciuda unor promisiuni vagi de reducere a deficitului comercial, China a obținut suspendarea tarifelor la importurile sale, impuse anterior de administrația Trump. La acest lucru pare să fi contribuit și… Coreea de Nord. Trump vrea ca summitul cu Coreea de Nord de pe 12 iunie să meargă bine.

Ar fi un progres imens pentru Statele Unite și o realizare semnificativă pentru administrația sa. Chinezii înțeleg că Trump are nevoie de ei pentru ca acest lucru să se întâmple, iar ei se așteaptă ca Trump să fie mai receptiv la problemele comerțului, în timp ce Coreea de Nord se află în joc. Ne putem aminti cum nord-coreenii, după ce s-au declarat gata să participe la întâlnirea cu președintele american, au declarat, brusc, că discuțiile nu mai pot avea loc din cauza exercițiilor militare comune ale Coreei de Sud și SUA.

Pe de altă parte, acordul la care face referire Casa Albă nu a stabilit limite pentru investițiile chineze și nici nu afectează planurile chineze pentru înalta tehnologie – planul «China 2025». Administrația Trump a inclus, inițial, în solicitările adresate Chinei și cerința ca aceasta să renunțe la subvenționarea companiilor de tehnologie. Totuși, notează Washington Post, acesta este abia începutul negocierilor dintre cele două țări, și chiar dacă, deocamdată, chinezii sunt în avantaj, americanii încă mai speră că lucrurile se vor schimba.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img