3 ianuarie 2025

Chimcomplex a semnat, pentru România, „Declarația de la Anvers”

Președintele Chimcomplex, Dr. Ștefan Vuza, a reprezentat România la Summitul Industriei Europene de la Anvers. La acest summit, 73 de lideri din 20 de sectoare industriale, au semnat „Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European”, în fața prim-ministrului belgian, Alexander De Croo, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Liderii din sectoarele de bază ale industriei, reprezentând 550 de miliarde de euro și 7,8 milioane de angajați ai Europei, au lansat Declarația de la Anvers, care conturează zece acțiuni concrete, inclusiv integrarea Acordului Industrial European în Agenda Strategică Europeană. Se solicită, astfel, transformarea Europei într-un lider global în furnizarea de energie cu emisii reduse de carbon, printr-un parteneriat strategic și infrastructură robustă, inclusiv un sprijin mai puternic pentru proiectele Uniunii Europene (UE).



Semnatarii Declarației sunt industriașii de top ai Europei, din sectoare precum chimie, hârtie, metalurgie, minerit, aluminiu, petrol și gaze, ciment și îngrășăminte. Aceste industrii sunt fundația societății moderne și coloana vertebrală a economiei europene. Chimcomplex a fost singurul reprezentant al industriei României invitat cu rang de membru permanent.

„Declarația de la Anvers” este un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene și consolidarea sectoarelor industriale de bază și asigurarea competitivității și rezilienței acestora în contextul schimbărilor geopolitice. Avertismentul industriașilor privind lipsa de competitivitate a Europei față de concurenții din China și SUA vine la doar câteva luni după ce UE a finalizat reglementările climatice pentru toate sectoarele economice. În același timp, criza energetică din Europa și subvențiile de care beneficiază companiile din SUA și China pun sub semnul întrebării viitorul industriei europene, fără de care relansarea economică a continentului va fi imposibilă.

Contractarea producțiilor industriilor de bază, cum este și cea chimică, provoacă îngrijorări la cel mai înalt nivel în toate țările europene. Producția industrială chimică a Europei a scăzut cu încă 8% în al treilea an consecutiv (conform Cefic Chemical Trends Report, Dec. 2023).

La celălalt pol, producția de chimicale din China este la cele mai mari niveluri atinse vreodată, cu 9,6% mai mare în 2023 decât în 2022, totul fiind exportat către Europa.

Ștefan Vuza, Președinte Consiliul de Administrație Chimcomplex: „Planul de decarbonizare asumat de UE, plan disproporționat față de emisiile de care este în mod real responsabil blocul european raportat la nivel mondial, este în impas. Toată industria europeană ce este mare consumatoare de energie funcționează la jumătate din capacitate și aici mă refer la metalurgie, chimie, ciment, hârtie etc. Iar motivul este energia care este de trei ori mai scumpă față de blocul American, Arab sau Asia-China. Industria energofagă nu poate fi competitivă cu prețuri de trei-patru ori mai mari la gaze, energie electrică și alte materii prime în fața jucătorilor din celelalte blocuri economice amintite. Economia generală a oricărei regiuni se bazează pe aceste industrii strategice ce sunt așezate la baza lanțului de producție, urmând ca toate breslele subsecvente să cadă rând pe rând ca la un joc de domino dacă baza economiei cade prima! Nu este o chestiune de «dacă» ci de «când»! Iar Grupul Industriașilor Europeni au arătat la Anvers că mai devreme de 3 ani tot sistemul macroeconomic European va intra în colaps! Spre claritate, dacă prin politici energetice nerealiste se vor închide industriile de bază în mai puțin de trei ani, orice produs fabricat în Europa va deveni prea scump iar populația va alege să cumpere produsele ce vin din import care sunt deja la prețuri mult mai mici.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img