Societatea Chimcomplex Borzesti a finalizat o investitie de peste 14,35 milioane de euro intr-o instalatie unica in România din punct de vedere al randamentului energetic, cea mai eficienta din Europa si care permite reducerea semnificativa a costurilor cu utilitatile. Aceasta este cea de a doua instalatie de cogenerare de energie electrica si termica din combinat, prima fiind pusa in functiune in anul 2009. La inaugurarea noii instalatii au fost prezenti, alaturi de constructori si chimisti, partenerii Chimcomplex in acest proiect, reprezentanti ai unor institutii si autoritati locale, ai mediului academic si bancar si ziaristi. Panglica inaugurala a fost taiata de Stefan Vuza, omul de afaceri care controleaza Chimcomplex prin Societatile Comerciale Române (SCR), de Virgiliu Bancila, presedintele Consiliului de Administratie al SCR, si de inginerul Horia Chelariu, consilier tehnic la Chimcomplex.
Instalatia Cogenerare II, considerata un vârf al tehnologiei la nivel mondial, produce mai multa energie electrica si termica decât consuma orasele Onesti sau Râmnicu Vâlcea. In urma investitiilor in cele doua instalatii, Chimcomplex si-a redus costurile energetice cu 42% si a devenit unul dintre cele mai performante combinate chimice. De asemenea, prin economiilor anuale de gaze naturale generate de proiect, emisiile de CO2 se reduc cu peste 17.800 de tone pe an. “Prima instalatie de cogenerare, o creatie proprie dezvoltata cu un partener din Elvetia, Turbomach, a primit in anul 2010 un premiu de excelenta si un cec de 375.000 de euro pentru instalatia cu cea mai inalta eficienta energetica dintre proiectele finantate in Europa de BERD si de Fondul European de Eficienta Energetica. La instalatia Cogenerare 2, testele au aratat ca eficienta globala depaseste 91%”, a spus directorul general al Chimcomplex, Dumitru Coman. Investitia a fost apreciata si de presedintele SCR, Stefan Vuza, care a a remarcat ca Chimcomplex are, acum, cele mai eficiente doua instalatii de cogenerare din Europa si cel mai eficient consumator de energie electrica intr-o instalatie de electroliza cu membrana schimbatoare de ioni de generatia a V-a, conform clasamentului prezentat de cea mai importanta revista de specialitate, editata de Eurochlor.
Instalatia Cogenerare II este compusa dintr-o turbina cu gaze cu o putere electrica nominala, la 100C, de 7.68 MWe si un cazan recuperator capabil sa furnizeze abur supraincalzit cu parametrii de presiune 16 bar si temperatura de 2500C, precum si apa calda la o temperatura de 950C. Instalatia are o putere electrica de 7,68 Mwe, o putere termica de 11,7 MWt, un randament electric de 33% si un randamentul global de 91,4%. Proiectul “Instalatie de Cogenerare II” a fost cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, valoarea totala a proiectului fiind de 63,7 milioane de lei.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.