„Casa Satului și Tradițiilor” din Motoșeni a găzduit, ieri, evenimentul francofon „Chemins de l’union”, parte a proiectului-pilot „Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale defavorizate din Valea Zeletinului – promovarea învățării și consolidării limbii franceze în vederea dezvoltării comunitare, în contextul extinderii relațiilor de colaborare cu Franța”.
Este un „proiect de suflet” al deputatul Ionel Floroiu, fiind demarat de acesta în perioada în care era vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ). „Concret, elevii și profesorii din comunele Motoșeni, Colonești, Stănișești și Răchitoasa au primit șansa de a învăța limba franceză de la dascălii din Franța, dar și să viziteze această țară în mai multe rânduri”, explică Ionel Floroiu.
Partenerii Consiliului Județean Bacău în susținerea acestui „altfel de sprijin” sunt Asociația Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt și primăriile comunelor Colonești, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești.
Acțiunea de vineri, 11 mai, a însemnat o nouă și minunată întâlnire între francezii din Saint-Leu-la-Forêt și românii de pe Valea Zeletinului, care i-au primit cu pâine și sare.
Cel mai important moment s-a produs pe scena „Casei Satului și Tradițiilor” din Motoșeni, unde copiii talentați ai școlilor din cele patru comune și profesorii lor au sugerat pașii realizați spre înfăptuirea Statului Unitar Român prin spectacolul „Chemins de l’union”, care cuprins scenete, cântece și dansuri tradiționale românești.
Spectatori le-au fost Sébastien Meurant, senator de Val d’Oise, Raluca Moulinier, președinta Asociației Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt, Marie Christine Baptendier, viceprimar, responsabil de cultură, asociații culturale și înfrățiri, Arnaud Vandamme, viceprimar, responsabil de dezvoltarea comercială și acțiuni economice, și Michèle Codron, director de cabinet al primarului localității Saint-Leu-la-Forêt.
Au apreciat talentul copiilor și i-au aplaudat, alături de francezi, Dorian Pocovnicu, prefect la vremea demarării proiectului, Silviu Pravăț, vicepreședintele actual al CJ Bacău, și primarii celor patru comune. După spectacol, oaspeții au fost invitați să viziteze Mânăstirea Răchitoasa și Primăria Colonești.
Evenimentul francofon de vineri se dorește a fi un preludiu la SAISON FRANCO-ROUMAINE 2019.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.