Pe la 1890 si ceva, scrie J.L. Borges în Cartile si noaptea, Rudyard Kipling are revelatia faptului ca: «Daca ai auzit chemarea Orientului, nu vei mai auzi nimic altceva». O mie si una de nopti, adauga marele scriitor argentinian, tradusa in 1704, este un eveniment de importanta capitala pentru intreaga literatura europeana. Toate conotatiile notiunii de Orient le datoram cartii O mie si una de nopti si numai dupa aceea ne putem gândi, de pilda, la un Marco Polo. Pentru ca in titlul acestei carti unice avem, virtual, ideea unei carti infinite, adica a unei cautari perpetue care e si esenta vietii fiecaruia dintre noi.
Nopti arabe este supratitlul concertului pe care ni-l prezinta in aceasta seara Lubnan Baalbaki, dirijor principal la Orchestra de Tineret din Liban, care a creat o viziune unica asupra spiritului oriental si a culturii occidentale. A studiat in Beirut, apoi la Cluj si in prezent elaboreaza teza de doctorat „Psihologia dirijatului”. Are angajamente in mari centre muzicale, iar pentru melomanii bacauani va dirija: Baccanale din Samson si Dalila de Camille Saint-Saëns, „Intr-o noapte de vara”, lucrare compusa de solistul Charbel Rouhana – un virtuoz al lautei – format la Facultatea de Muzica din Kaslik, Liban. Talentatul muzician este autorul unei Metode de studiu a lautei si a compus lucrari ce au fost inregistrate in concerte si festivaluri.
Poemul simfonic Seherezada compus de Nikolai Rimski Korsakov în anul 1888 încheie simfonicul Arabian Night. „Marea si corabia lui Sinbad”, „Povestea fantastica a printului Kalender”, „Sarbatoarea de la Bagdad, printul si printesa”, „Corabia care se sparge de stânca cu calaretul de arama” ne incânta cu sonoritati orientale, intr-un basm muzical colorat fara egal.
Ozana Kalmuski Zarea