25 noiembrie 2024

Chemarea la Cina euharistica

Fragmentul din Evanghelia de la (Luca 14,16-24) ne vorbeste despre chemarea tuturor la Cina Domnului, pentru a gusta bucuriile cele vesnice, care definesc cu adevarat viata noastra duhovniceasca.
In cuvinte aparent simple dar cu o incarcatura teologica profunda, Mantuitorul Iisus Hristos prezinta o intamplare obisnuita, despre un om care a facut un mare ospat, o cina mare si care dorea sa cheme pe multi cunoscuti pentru a le arata dragostea si pretuirea sa. aSi la ceasul cinei, si-a trimis slujitorul sa le spuna celor chemati: aVeniti, ca iata acum toate sunt gata”. Insa invitatia i-a fost refuzata sub diferite pretexte. Unul dintre ei a spus ca si-a cumparat o bucata de pamant si trebuia sa se gandeasca la ce ar putea cultiva acolo, altul a pretextat ca si-a luat cinci perechi de boi pe care voia sa-i incerce nemairamanand timp si pentru alte lucruri, altul a declarat ca tocmai se insurase.
Cu siguranta ca stapanul care pregatise cu multa migala si suflet acea cina se intristase profund, drept urmare a hotarat sa-i cheme pe toti cei saraci, neputinciosi, napastuiti de soarta. Dar stapanul isi incheie porunca spunand: aNici unul dintre barbatii aceia care au fost chemati la inceput nu vor gusta din cina mea”.
Interpretarea acestei parabole este urmatoarea: Omul care a facut cina este Dumnezeu-Tatal. aCina” inseamna Sfanta Impartasanie, aleacul vesniciei”, cum spun Sfintii, si care ii hraneste pe crestini in vederea mantuirii. Faptul ca aStapanul” i-a chemat pe multi la acina”, arata universalitatea mantuirii, iar locul in care trebuia sa aiba loc cina este socotit ca fiind Biserica primara in care urma sa se faca mantuirea oamenilor. aSluga” trimisa il reprezinta pe Sfantul prooroc Ioan Botezatorul, care a pregatit calea in vederea venirii lui Mesia.
Cei care trebuiau sa stea in fruntea mesei erau evreii, pentru ca Dumnezeu a trimis la ei pe slujitorii Sai, adica, pe prooroci, le-a trimis chiar si o invitatie scrisa care nu este altceva decat Scriptura Vechiului Testament.
Dar evreii n-au vrut sa onoreze invitatia, neprimindu-l pe Mesia. Drept urmare, au fost chemati pentru a fi partasi Imparatiei lui Dumnezeu alte neamuri, unde Sfintii Apstoli au propovaduit cuvantul lui Hristos.
Pericopa evanghelica se incheie cu un avertisment infricosator: aNici unul dintre acei barbati (care M-au refuzat) nu va gusta din Cina Mea!”.
Si noi suntem chemati fara incetare la Cina Domnului, adica suntem invitati sa ne rugam impreuna in Sfanta Biserica si sa gustam din Ospatul cel Mare, sa primim Sfanta Taina a Euharistiei, cand ne impartasim cu Trupul si Sangele lui Hristos pentru a ne putea desavarsi si trai in comuniune profunda cu Dumnezeu si cu semenii. Dar pentru a ne putea bucura de ospatul euharistic nu trebuie sa refuzam invitatia Stapanului, adica trebuie sa indeplinim poruncile lui Dumnezeu, sa ne spovedim cu inima franta si smerita, pentru ca Hristos sa-si faca lacas si in sufletele noastre si sa ne putem bucura impreuna de marea sarbatoare a Nasterii Domnului. Numai procedand asa vom intelege mai bine valoarea si sensul vietii noastre si ne vom putea maturiza spiritual.
Pr. Mihail Tomozei,
slujitor la Biserica aPrecista” Bacau





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014