Cum poţi deveni student în Statele Unite ?
Elevii băcăuani au putut afla în detaliu cum se obţin burse în SUA la Şcoala de vară Reach for the Stars: Colle ge Education in the USA-„US Admissions Summer School”, organizată de Comisia Fulbright din România, în parteneriat cu Centrul „American Corner Bacău”, la Colegiul Naţional ”Gheorghe Vrănceanu”, în perioada 10 – 12 septembrie 2013. Programul a fost coordonat de doamna Mihaela Arsene, directorul Serviciului de Consultanţă al Comisiei Fulbright România.
Selecţia celor aproape 60 de elevi a fost foarte riguroasă, primul criteriu fiind media anuală de minimum 9,30 şi media 10 la purtare. Dar, pentru a fi admişi la şcoala de vară, candidaţii au mai avut de trimis o scrisoare de recomandare din partea unui profesor şi un eseu despre interesul lor pentru studiile universitare in Statele Unite.
„Obiectivul nostru este să informăm elevii din judeţul Bacău despre posibilităţile de studiu la nivel universitar in Statele Unite, cu finanţare oferită de universităţile americane. Am atras aici 55 de elevi, printr-un proces de selecţie, majoritatea din Bacău, dar şi din Oneşti, Tg. Ocna şi Buhuşi”, ne-a declarat coordonatoarea programului, doamna Mihaela Arsene, directorul Serviciului de Consultanţă al Comisiei Fulbright din România.
Topicul a fost următorul: U.S. higher education highlights; The U.S. application process; U.S. study on a scholarship? Yes!; The admissions essay that can make or break your application; Romanian success stories; Practical sessions on: university selection, the essay, and recommendation letters; The TOEFL test; The SATs; U.S. admissions support at FEAC; U.S. university culture; U.S. Culture Clubs.
Cu această ocazie au fost distribuite materiale informative referitoare la modul de a accesa o bursă de studiu, dar şi la ofertele educaţionale ale unor colegii şi universităţi de peste Ocean.
În prezent, peste 12.000 de studenţi din România studiază în Franţa, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite, mulţi dintre ei cu burse oferite de universităţile internaţionale care îi găzduiesc. Participanţii au avut ocazia să afle cum se construieşte succesul academic şi profesional în cele mai bune universităţi din S.U.A, despre criteriile de admitere folosite de universităţile americane, despre etapele procesului de aplicaţie, dar şi detalii referitoare la sprijinul financiar oferit de instituţiile din S.U.A. candidaţilor internaţionali, în condiţiile în care peste 2000 de studenţi din România studiază acum în Statele Unite.
În final au fost evidenţiate câteva exemple de succes ale elevilor şi studenţilor români, care au îndeplinit condiţiile, au fost admişi şi au beneficiat de finanţare, fapt care ilustrează şi justifică pe deplin acest demers.
“La invitaţia noastră, reprezentanţii Comisiei Fulbright din România, se află pentru a cincea oară în judeţul Bacău. De acestă dată, am optat pentru organizarea unei şcoli de vară pentru cei mai buni elevi ai claselor a X-a şi a XI-a, de la unităţile de învăţământ din judeţ. Succesul activităţilor similare organizate de Comisia Fulbright până în prezent, dar şi eficienta colaborare cu cadrele didactice de la prestigiosul colegiu băcăuan, ne încurajează în această iniţiativă”, a declarat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.
Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a primit la Şcoala de vară onoranta vizită a domnului Bruce P. Kleiner, Counselor for Public Affairs al Ambasadei S.U.A. la Bucureşti. Cu această ocazie, diplomatul american a participat la o serie de manifestări din cadrul Şcolii de vară Reach for the Stars: College Education in the USA, organizată de Comisia Fulbright din România, în parteneriat cu Centrul „American Corner Bacău”, la Colegiul Naţional ”Gheorghe Vrănceanu” Bacău.
Un moment special al acestui eveniment l-a reprezentat vizitarea Centrului ”American Corner Bacău”. Distinsul oaspete american a apreciat bogata activitate și facilitățile puse la dispoziție de acest foarte eficient centru de informare si formare. În consecință, apreciind modul în care a evoluat și s-a dezvoltat Centrul de la Bacău, Bruce P. Kleiner a propus implementarea unui nou proiect English Access Microscholarship Program, finanțat de Ambasada S.U.A la București, care presupune instruirea gratuită în tainele limbii engleze, timp de doi ani, a 20 de elevi din județul Bacău, ce provin din medii defavorizate. Aceștia vor beneficia și de o tabără, unde se vor întâlni și vor învăța cu profesori americani.
”Acest program reprezintă o noutate absolută în România”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.
„Obiectivul nostru este să informăm elevii din judeţul Bacău despre posibilităţile de studiu la nivel universitar in Statele Unite, cu finanţare oferită de universităţile americane. Am atras aici 55 de elevi, printr-un proces de selecţie, majoritatea din Bacău, dar şi din Oneşti, Tg. Ocna şi Buhuşi”, ne-a declarat coordonatoarea programului, doamna Mihaela Arsene, directorul Serviciului de Consultanţă al Comisiei Fulbright din România.
“La invitaţia noastră, reprezentanţii Comisiei Fulbright din România, se află pentru a cincea oară în judeţul Bacău. De acestă dată, am optat pentru organizarea unei şcoli de vară pentru cei mai buni elevi ai claselor a X-a şi a XI-a, de la unităţile de învăţământ din judeţ. Succesul activităţilor similare organizate de Comisia Fulbright până în prezent, dar şi eficienta colaborare cu cadrele didactice de la prestigiosul colegiu băcăuan, ne încurajează în această iniţiativă”, a declarat prof. Gabriel Stan, directorul CCD “Grigore Tabacaru“ Bacău.
”Prezentarea sistemului educațional american și a procedurilor de accesare a burselor de studii în universitățile de peste ocean a reprezentat unul din programele prioritare și constante ale Centrului American Corner Bacău. Pentru că interesul liceenilor băcăuani față de ofertele de studii ale universităților americane este în continuă creștere, am decis un plan de organizare a unor videoconferințe lunare, prin intermediul cărora liceenii interesați să intre în contact direct cu reprezentanții Centrului Education USA din cadrul Comisiei Fulbright, pentru a obține detalii și îndrumări, pe parcursul derulării procedurilor de aplicare pentru burse de studiu în Statele Unite” (Oana JIANU, coordonatorul Centrului American Corner Bacău)
Ediție realizată de Stefan OLTEANU