In istorie, sclavia a cunoscut multe forme, de la cele mai crunte, in care omul era tratat ca un animal, pâna la cele in care, pe baza meritelor personale, sclavul isi putea recâstiga libertatea. Au existat, insa, de-a lungul timpurilor, situatii in care sclavii eliberati nu s-au putut adapta si, dupa o perioada de confuzie, au cerut sa fie reprimiti de fostul stapân. Libertatea presupune luarea de decizii si asumarea de riscuri; când nu trebuie sa te preocupe ceea ce vei mânca sau imbraca, viata pare mai usoara. Când, insa, de cele necesare vietii trebuie sa-ti faci rost prin fortele proprii, situatia se schimba.
Dar libertatea nu inseamna doar sa alergi dupa casa si masa, libertatea presupune si alte alegeri: cu cine votezi, in ce fel de stat vrei sa traiesti, daca vei protesta impotriva unui abuz, daca vei lua atitudine fata de un individ care arunca hârtii pe jos… Oamenii liberi nu se feresc sa ia atitudine; oamenii liberi ies in strada atunci când drepturile lor sunt incalcate sau când un alt om este supus unui abuz, oamenii liberi nu se feresc sa-l atentioneze pe individul care a parcat pe trotuar ca a facut un lucru gresit.
Dar, cel mai important este ca oamenii liberi nu se tem de Guvern. Nu se tem sa-i spuna unui reprezentant al autoritatii ca greseste, ca abuzeaza, ca le incalca drepturile. Intr-o tara normala, Guvernul trebuie sa se teama de cetateni pentru ca membrii executivului sunt in slujba cetateanului, nu invers.
Din pacate, România nu este o tara normala iar românii nu au mentalitate de cetateni, ci de sclavi eliberati care nu se impaca deloc cu ideea de libertate. Românii nu vor sa ia decizii, sa faca alegeri, le lasa in seama celor care-i conduc. Ideea de a gândi le provoaca frisoane românilor. De aceea veti vedea atât de multi bucurându-se atunci când Statul intra cu picioarele in viata unui concetatean si atâtia care aplauda când reprezentantii Guvernului abuzeaza de functiile lor.
Pentru cei care refuza sa gândeasca, Statul are intotdeauna dreptate iar de vina sunt mereu cei care incearca sa-si apere drepturile.