Veteranul de război căpitan (rtr) Ion Andrioaei, care a împlinit de curând 102 ani, a devenit cel mai nou cetățean de onoare al comunei Măgirești. Titlul i-a fost acordat de Consiliul Local la inițiativa primarului Câdă Ionică într-o ședință de consiliu extraordinară care a avut loc la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din satul Prăjești, satul de baștină al noului cetățean de onoare.
La eveniment au venit subprefectul Narcis Jitaru, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, gr. de flotilă aeriană dr. Vasile Florea și secretarul acestei filiale, George Vizitiu, președintele și prim-vicepreședintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei. Au fost prezente, de asemenea, rude ale sărbătoritului și locuitori ai comunei.
După o slujbă de mulțumire (Tedeum) ținută de preotul slujitor Constantin Pușcalău, unul dintre strănepoții venerabilului veteran, prof. Ioan Belciu, a rostit un laudatio în care a evocat faptele de viață ale înaintașului său, trăsăturile lui de caracter și dedicarea sa pentru familie și pentru apărarea patriei. „A trecut prin atâtea lucruri grele – a precizat Ioan Belciu -, dar niciodată nu s-a plâns. A trăit și a muncit ca și cum ridica un munte, apoi altul și altul, dar nu privea niciodată în jos, ci numai la vârful muntelui”.
Despre personalitatea sărbătoritului și semnificația evenimentului de conferire a titlului de cetățean de onoare a vorbit și gr. (rtr) dr. Vasile Florea, care a subliniat că un astfel de eveniment este, în fapt, o expresie a unei stări de spirit, și care a adus și o scrisoare a unui erou căzut pe front în care acesta descria, pentru mama sa, atmosfera cumplită a războiului. Mesajul sfâșietor din scrisoare a fost citit asistenței de subprefectul Narcis Jitaru.
Titlul de cetățean de onoare a fost înmânat de primarul Câdă Ionică. Iar din partea Filialei Veteranilor de Război i-a fost înmânată Crucea comemorativă a celui de Al Doilea Război Mondial, dar și o Diplomă aniversară pentru împlinirea, recent, a vârstei de 102 ani.
Despre sărbătorit a vorbit și președintele subfilialei Măgirești Cultul Eroilor, prof. Constantin Dospinescu. Apoi, subprefectul Narcis Jitaru și secretarul Filialei Veteranilor de Război i-au oferit sărbătoritului un drapel al României, pentru culorile căruia veteranul a depus, cu mult tip în urmă, un jurământ de credință. „Am fost impresionați de cadența felicitărilor meritate de veteranul admirabil Ion Andrioaei – a spus și Dănuț Voicu. De la el noi nu putem decât să tragem învățăminte”. Apoi, din partea Filialei Cultul Eroilor sărbătoritului i-au fost înmânate o Distincție în semn de aleasă prețuire și recunoștință și un carnet de membru de onoare al Asociației Naționale Cultul Eroilor.
Deși țintuit de ceva vreme într-un scaun cu rotile, veteranul Ion Andrioaie ne-a dovedit tuturor vigoare, luciditate și înțelepciune, dar și un frumos caracter, mulțumind mereu tuturor celor care au spus cuvinte frumoase despre el.
Ion Andrioaei, născut în 1919, a fost încorporat în anul 1941 la Focșani și trimis pe Frontul de răsărit cu Regimentul de fortificații-cazemate. Regimentul a ajuns dincolo de Odessa, împreună cu forțele aliate de atunci – germane, italiene și ungare.
Evenimentul de la Prăjești s-a încheiat cu o emoționanță interpretare a Baladei lui Ciprian Porumbescu, interpretată la vioară de Raisa Iftimie David, dar și cu plantarea a patru pini aduși chiar de pe dealul pe care Ion Andrioaei și-a trăit impresionanta viață.
Petru Done
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.