3 octombrie 2024
ActualitateCetățean de onoare al comunei Măgirești, la 102 ani de viață

Cetățean de onoare al comunei Măgirești, la 102 ani de viață

Veteranul de război căpitan (rtr) Ion Andrioaei, care a împlinit de curând 102 ani, a devenit cel mai nou cetățean de onoare al comunei Măgirești. Titlul i-a fost acordat de Consiliul Local la inițiativa primarului Câdă Ionică într-o ședință de consiliu extraordinară care a avut loc la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din satul Prăjești, satul de baștină al noului cetățean de onoare.

La eveniment au venit subprefectul Narcis Jitaru, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, gr. de flotilă aeriană dr. Vasile Florea și secretarul acestei filiale, George Vizitiu, președintele și prim-vicepreședintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei. Au fost prezente, de asemenea, rude ale sărbătoritului și locuitori ai comunei.
După o slujbă de mulțumire (Tedeum) ținută de preotul slujitor Constantin Pușcalău, unul dintre strănepoții venerabilului veteran, prof. Ioan Belciu, a rostit un laudatio în care a evocat faptele de viață ale înaintașului său, trăsăturile lui de caracter și dedicarea sa pentru familie și pentru apărarea patriei. „A trecut prin atâtea lucruri grele – a precizat Ioan Belciu -, dar niciodată nu s-a plâns. A trăit și a muncit ca și cum ridica un munte, apoi altul și altul, dar nu privea niciodată în jos, ci numai la vârful muntelui”.
Despre personalitatea sărbătoritului și semnificația evenimentului de conferire a titlului de cetățean de onoare a vorbit și gr. (rtr) dr. Vasile Florea, care a subliniat că un astfel de eveniment este, în fapt, o expresie a unei stări de spirit, și care a adus și o scrisoare a unui erou căzut pe front în care acesta descria, pentru mama sa, atmosfera cumplită a războiului. Mesajul sfâșietor din scrisoare a fost citit asistenței de subprefectul Narcis Jitaru.
Titlul de cetățean de onoare a fost înmânat de primarul Câdă Ionică. Iar din partea Filialei Veteranilor de Război i-a fost înmânată Crucea comemorativă a celui de Al Doilea Război Mondial, dar și o Diplomă aniversară pentru împlinirea, recent, a vârstei de 102 ani.
Despre sărbătorit a vorbit și președintele subfilialei Măgirești Cultul Eroilor, prof. Constantin Dospinescu. Apoi, subprefectul Narcis Jitaru și secretarul Filialei Veteranilor de Război i-au oferit sărbătoritului un drapel al României, pentru culorile căruia veteranul a depus, cu mult tip în urmă, un jurământ de credință. „Am fost impresionați de cadența felicitărilor meritate de veteranul admirabil Ion Andrioaei – a spus și Dănuț Voicu. De la el noi nu putem decât să tragem învățăminte”. Apoi, din partea Filialei Cultul Eroilor sărbătoritului i-au fost înmânate o Distincție în semn de aleasă prețuire și recunoștință și un carnet de membru de onoare al Asociației Naționale Cultul Eroilor.
Deși țintuit de ceva vreme într-un scaun cu rotile, veteranul Ion Andrioaie ne-a dovedit tuturor vigoare, luciditate și înțelepciune, dar și un frumos caracter, mulțumind mereu tuturor celor care au spus cuvinte frumoase despre el.
Ion Andrioaei, născut în 1919, a fost încorporat în anul 1941 la Focșani și trimis pe Frontul de răsărit cu Regimentul de fortificații-cazemate. Regimentul a ajuns dincolo de Odessa, împreună cu forțele aliate de atunci – germane, italiene și ungare.
Evenimentul de la Prăjești s-a încheiat cu o emoționanță interpretare a Baladei lui Ciprian Porumbescu, interpretată la vioară de Raisa Iftimie David, dar și cu plantarea a patru pini aduși chiar de pe dealul pe care Ion Andrioaei și-a trăit impresionanta viață.



Petru Done



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img