18 ianuarie 2025

CET si Primaria Bacau, „gospodari” de frunte

Chinuiti de investitii intarziate

Sute de familii care sufera de frig in apartamente si care sunt nevoite sa se spele la lighean. Elevi care isi sufla in pumni pentru a se incalzi in clasele inghetate. Comercianti care isi vand marfa in ploaie. Clienti obligati sa umble prin noroi pentru a-si face cumparaturile in Piata Centrala. Acestea sunt doar cateva din „realizarile” CET si ale administratei locale, pe care vremea rea le-a prins din nou pe picior gresit, cu lucrari neterminate.

CET Bacau a demarat o ampla lucrare pentru bransarea la sistemul centralizat a unui agent economic. Zona de sud a municipiului este rascolita de sapaturi. La acest disconfort se adauga necazul locatarilor tinuti in frig si fara apa calda. „De trei saptamani nu avem apa calda, iar de cand s-a racit vremea suferim si de frig, ne-a declarat Florentina Mindru, locatar intr-un bloc de pe strada Republicii. Stam infofoliti in casa si nu putem face nimic. Fiica mea nici nu poate sta la calculator in sufragerie, fiindca ingheata. Avem 10 grade in casa! Nici macar dand drumul la aragaz nu ne putem incalzi, fiindca eu am astm. Voi fi nevoita sa cumpar un calorifer electric, dar ne va costa foarte mult curentul.” Toti locatarii din zona de sud a orasului sufera la fel daca nu si-au dotat apartamentul cu centrala termica individuala. Disconfortul va mai continua o vreme, fiindca lucrarea pe care o deruleaza acum furnizorul de agent termic este una de mare amploare: bransarea la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic a societatii Aerostar. Pentru CET, noul client este o mana cereasca, fiind, din punct de vedere al consumului de agent termic, echivalentul a 8.000 de apartamente. Ceilalti consumatori nu au nimic de castigat din aceasta afacere si se intreaba, pe buna dreptate, de ce se fac astfel de investitii in prag de iarna.

La mila Cerului



Lucrarile de modernizare din Piata Centrala demonstreaza, din nou, ca administratia locala nu stie sa-si faca iarna car si vara sanie. In timp ce in hala se pregateste schimbarea pavimentului, comertul se desfasoara in parcare. „Inghetam de frig, ne-a declarat Maria Butacu, producator agricol. Daca incepe ploaia, trebuie sa strang totul si sa plec acasa.” Nici Victoria Mariut nu are umbrela deasupra tarabei. „Nu-mi permit sa cumpar asa ceva. Cei cu societati au. Noi, micii producatori, nu avem bani. Ne rugam la Dumnezeu sa nu ploua.” Maria Sandu, din Pincesti, s-a plegatit cu folie in caz de ploaie. „Am muncit si trebuie sa vand marfa. M-am pregatit de frig. Nu stiu cat dureaza lucrarile la interiorul pietei, dar nu-mi fac sperante. Chiar daca se termina, nu incap eu acolo! Intra cei cu societati si bisnitarii.” Cat a fost vara de lunga, administratia locala nu a reusit sa finalizeze lucrarile de modernizare din Piata Centrala. De altfel, o parte dintre acestea au inceput chiar in ultimele zile din august. Nu este de mirare ca frigul i-a prins pe constructori cu santierul la jumatate, iar pe comercianti sub cerul liber. Urmele lucrarilor din hala se vad si in jurul acesteia. Pamantul si molozul scoase din hala s-au transformat in mocirla. Potrivit panoului de santier, termenul de finalizare este 29 noiembrie. Aceasta inseamna mai mult de o luna de chin, frig si mizerie.
Doina Mincu

VOX POPULI: Cand credeti ca ar fi trebuit sa se realizeze aceste lucrari de investitii?
Melexina Dobos Ciofu: „Mi-am pus si eu intrebarea „de ce acum?” Nu este normal. Ne tin in frig. Avem copii, nepoti. Se imbolnavesc. Am auzit ca vom avea caldura de pe 15 noiembrie. Ce facem pana atunci?”
Ion Ciubotaru: „Lucrarile ar trebui incepute primavara si sa se incheie pana in toamna. Nu este normal sa stea lumea in frig, dar poate sefii au avut alte treburi, mai importante.”
Ortansa Geaman: „Asta nu-i vreme sa se faca lucrari, sa stam in frig. Apa calda nu, caldura nu. De 30 de ani nu am mai suferit asa. E mai rau decat pe vremea lui Ceausescu.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img