Datoriile asociatiilor catre CET au trecut de 130 de miliarde de lei, la care se adauga mai mult de 30 de miliarde sub forma de penalitati. CET trimte facturi la asociatii, dar acestea sunt refuzate de administratori. Directorul Vasile Dragusanu spune ca respingerea facturilor este caz penal.
CET Bacau incearca de doi ani sa perceapa penalitati asociatiilor de proprietari care au datorii la plata agentului termic. Incercarea furnizorului n-a avut pana acum sanse de reusita. Asociatiile se impart in privinta penalitatilor in doua categorii: care refuza sa primeasca factura si care o primesc dar nu o baga in seama la calcularea intretinerii. Cele 160 de asociatii de proprietari deservite de CET au la furnizor debite de aproximativ 130 de miliarde de lei, iar penalitatile depasesc 36 miliarde lei. Administratorii recunosc faptul ca nivelul datoriilor catre furnizorul de agent termic este inacceptabil si creste cu fiecare luna, dar sunt de parere ca adaugarea penalitatilor pe fisele de intretinere ale restantierilor nu va fi de nici un folos. Unii dintre ei sunt de parere ca CET nu ar fi trebuit sa calculeze penalitati caci, in lipsa contorizarii, consumul imputat nu este real.
„Intotdeauna refuzam penalitatile, ne-a declarat Adriana Coman, administratorul Asociatiei Bucegi 163. Nici nu poate fi vorba sa le adaugam locatarilor si aceasta obligatie de plata. Ii amenintam noi pe datornici ca vom trece la impartirea facturilor de penalitati, dar pana acum nu am facut-o. Si apoi, la ce ar folosi? Daca au o datorie de 10 milioane si le mai adaug doua sau trei ca pedeapsa pentru intarziere credeti ca se inghesuie cu banii?”
La Asociatia de proprietari 30 cuantumul datoriilor nu este foarte mare, comparativ cu asociatiile care au ajuns la trei sau patru miliarde de lei. „Avem de platit 1,2 miliarde lei la CET, spune administratorul Maria Morosanu. Din cele 556 de apartamente, cam pentru jumatate trebuie sa primesc ajutorul de incalzire. Acesti oameni traiesc dintr-un venit infim. Este adevarat ca au debite, dar cum sa ii mai incarc si cu penalitati? Nici nu mi se pare corecta aplicarea penalitatilor inainte de a incheia contorizarea. Daca ar veni dupa ce se vor lua in calcul gigacalorimetrele, ar fi logic”.
Directorul CET, Vasile Dragusanu, nu intelege atitudinea sefilor din asociatii si nici a administratorilor. „Mi se pare aberanta indolenta lor, declara managerul de la CET. Trebuie sa inscrie facturile in contabilitate. Avem un contract si trebuie respectat de ambele parti. Incalcarea acestei obligatii e caz penal. Asociatiile nu tin cont ca ar trebui ca fiecare factura pe care le-o dam sa poarte penalitati, iar acestea ar trebui calculate la sold”. Factura lunii noiembrie nu a fost insotita de penalitati. Directorul Dragusanu ne-a declarat ca in Consiliul de Administratie al CET s-a hotarat sa li se mai dea restantierilor un ragaz de plata. Daca, insa, debitele nu vor scadea, si sunt slabe sanse cu sarbatorile care se apropie, in ianuarie vor primi din nou doua facturi: cea curenta si cea cu penalitati.Scris de Doina MINCU