5 ianuarie 2025

CET Borzesti 2 a ajuns la fier vechi

Zilele trecute, reprezentantii Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) au vandut, la Iasi, activele SC CET 2 Borzesti pentru suma de 2,51 milioane euro. Sediul Directiei Regionale Vamale Iasi a fost ales de reprezentantii ANV deoarece CET 2 Borzesti care face parte din fosta Termoelectrica SA se afla an raza de actiune a DRV Iasi. Nu mai putin de trei firme puternice s-au batut pe activele cenetralei termice de la Borzesti. Statul pare ca a facut o afacere buna, in contextul in care datoriiile unitatii energetice depaseau 40 de miliarde de lei.

Caietele de sarcini au fost cumparate de SC Remat Vrancea SA, SC Remat SA Calarasi si SC Consal Trade SRL Constanta. an urma licitatiei, castigatoare a fost SC Remat Vrancea SA, la o distanta de jumatate de miliard fata de oferta depusa de contracandidati. Suma la care s-a ajuns an urma licitatiei este de 88,34 miliarde lei (8,834 milioane RON), platibila an cinci zile de la data la care a fost castigata licitatia. Unitatea energetica de la Borzesti inrefistra datrorii istorice la stat de peste 40 de miliarde de lei. Fosta centrala a deservit pana in 1990 platforma industriala (Chimcomplex, Rafo, Carom). CET Borzesti 2 era una dintre cele mai importante surse de energie a Onestiului. Aici functionau cinci cazane de 420 t, dintre care trei functionau pe carbune, si doua pe hidrocarburi (pacura si gaz) acestea din urma fiind construite primele in anii &#821770. La CET Borzesti lucrau in anii buni peste 1.000 de oameni. In 1994, au fost disponibilizati 450 de muncitori. Insa, cei mai multi au pecat acasa in 1999, cand au fost trimisi in somaj 55 la suta din personalul angajat. In prezent, au mai ramas circa 80 de salariati, care deserveau pana nu demult un cazan ce ar fi trebuit sa asigure aburi pentru rafinaria onesteana. Despre soarta acestora nu se mai stie mai nimic, nici macar in ce conditii financiare vor pleca in somaj. Si asta pentru ca, Termoelectrica, firma de stat de care inca apartine, nu are aprobat buget pentru disponibilizarea angajatilor. &#8222Deocmadata, ei sunt inca salariatii nostri, dar vor pleca cel mai sigur in somaj de la 1 mai. E posibil ca Termoelectrica sa dispara si, ca atare, si cele patru centrale care mai sunt”, a declarat Nicolea Ifrim, lider de sindicat la Borzesti. CET Borzesti 2 apartine de Termoelectrica in care au mai ramas, in urma restructurarilor, doar patru centrale: CET Borzesti 2, CET Braila, CET Doicesti si CET Paroseni. Conform acordului cu FMI, grupurile energetice ale termocentralelor Braila, Borzesti si Doicesti urmeaza sa fie inchise. Intre timp, majoritatea unitatilor de pe platforma industriala si-au construit surse proprii de energie, astfel incat rolul CET Borzesti 2 nu se mai regasea in peisajul industrial al zonei. In ianuarie recent, conducerea CET trimise ca o ultima incercare, o adresa beneficiarilor, in care-i atentiona ca a trecut un an de cand nu mai folosisera abur de la centrala. Cum raspunsul a intarziat sa apara, CET Borzesti 2 a inceput sa se gandeasca la inevitabilul sfarsit.



Mai trebuie spus ca in cazul CET Borzesti, autoritatile locale au refuzat categoric preluarea centralei, invocand lipsa resurselor financiare pentru sustinerea activitatii. Pana la urma, partea de cogenerare a fost preluata de primaria din Onesti, infiintandu-se firma Termon. Exista semnale ca, de la anul, primaria va ceda statului partea de cogenerare, intrucat in ultimii ani, la Onesti au aparut mai multe centrale pe gaz de cartier care asigura aproximativ 60 la suta din necesarul orasului.Scris de Florentin Radu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img