Societatea de termoficare bacauana este datoare vânduta la compania de gaze. Din acest motiv, furnizorul de gaze a decis sa treaca la masuri drastice impotriva CET-ului. Prima dintre acestea este sistarea furnizarii gazelor.
CET Bacau se afla, din nou, in situatia de a-si inceta activitatea. „CET Bacau a acumulat datorii semnificative fata de E.ON Energie România, ca urmare a neachitarii contravalorii gazelor naturale consumate începând cu luna aprilie anul acesta. La acest moment, valoarea totală a acestor datorii este de peste 15,7 milioane de lei“, a declarat Corneliu Zait, purtator de cuvânt al E.On Moldova. In ciuda acestor sume colosale datorate unui alt furnizor, E.ON a continuat sa-i deserveasca pe clientii CET. Ba mai mult, a fost de acord si cu mai multe planuri de reesalonare a datoriilor. „Am fost de acord cu esalonarea si reesalonarea creantelor. În aceste conditii, în calitate de furnizor de gaze naturale E.ON Energie România are interesul legitim de a recupera sumele restante”, a mai precizat Zait. Cum numai de o parte s-a dat dovada de bunavointa, furnizorul de gaze a luat decizia de a nu mai pasui CET Bacau.
„E.ON Energie România a fost nevoita sa demareze procesul de sistare a alimentarii cu gaze naturale catre punctele de consum apartinând societatii de termoficare”, a conchis reprezentantul E.ON.
Incearca s-o dreaga
De cealalta parte, CET Bacau pastreaza tacerea asupra acestui subiect. Am solicitat conducerii societatii informatii despre datorie si motivele acumularii acesteia, precum si despre graficul de esalonare a platilor. Raspunsul a fost amânat, una dintre explicatii fiind aceea ca au loc schimbari la nivel de vârf in societate. Surse din cadrul societatii ne-au declarat ca s-a asteptat schimbarea directorului Adrian Capat, pentru ca inlocuitorul sau sa renegocieze cu furnizorul de gaze plata sumei restante. Pâna atunci, batista ramâne pe tambal. Societatea bacauana de termoficare nu se afla pentru prima data in aceasta situatie. In fiecare an ramâne fara gaze, in anumite perioade. Anul trecut, de exemplu, 9 centrale termice de cartier, care deservesc blocurile din 14 asociatii de proprietari, nu au mai furnizat apa calda câteva saptamâni. Atunci, s-a dat vina pe locatarii din aceste imobile, acestia fiind acuzati ca au mari restante la intretinere. In realitate, unele asociatii afectate de sistare aveau chiar sume platite in avans la CET, in contul facturilor viitoare. Cu toate acestea, au fost sacrificate. Societatea de termoficare are de recuperat peste 30 de milioane de lei de la asociatiile de proprietari. Din pacate, cele care sunt cu plata la zi sufera din cauza sistarilor in furnizarea apei calde sau a caldurii. Scuza CET-ului este aceea ca nu exista posibilitatea tehnica de a debransa numai asociatiile datornice. La fel de nedrept sunt pedepsiti si locatarii cu plata la zi, pentru ca nu pot fi debransate doar apartamentele cu restanta la intretinere.