30 noiembrie 2024

CET a pus monopol pe debransare

Atentat la buzunarul bacauanilor

Furnizorul mai are doar 21.707 consumatori. Numarul apartamentelor debransate este de doua ori mai mare si creste de la o zi la alta. Speriate de perspectiva lacatului pe poarta, CET si administratia locala au conceput un plan pentru descurajarea celor care s-au saturat de serviciile societatii de termoficare. Bacauanilor li se cer documentatii inutile, pe bani grei, si li se impun tarife piperate.

Pasii debransarii

– obtinerea acordului vecinilor cu care solicitantul debransarii are pereti comuni;
– obtinerea acordului asociatiei de proprietari, exprimat in adunarea generala;
– intocmirea unui referat tehnic de catre o firma autorizata;
– depunerea dosarului complet la CET si obtinerea avizului (taxa = 40 lei)
– debransarea propriu-zisa, cu o echipa a CET-ului;
– constatarea debransarii de catre CET.



“Nu le redimensioneaza nici Papa Pius”

Dosarul de debransare trebuie sa contina un referat tehnic de specialitate. Acesta va arata care sunt efectele debransarii asupra instalatiilor interioare ale imobilului si chiar asupra cladirii. Pe site-ul CET sunt indicate 4 societati autorizate sa intocmeasca proiectul, dar locatarii pot lucra cu orice proiectant autorizat. Unul dintre managerii celor 4 firme ne-a declarat ca acest proiect este “o apa de ploaie, un referat care va sta sa adune praful pe dulapurile de la CET.” Proiectantul trebuie sa calculeze o redimensionare a instalatiei pe scara de bloc si pe bloc. “La finalul referatului trebuie sa indicam solutii, cum ar fi montarea unor robineti, a unor flanse. Unde nu mai este nimeni bransat la CET se da solutia blindarii. Nu va da nimeni 25 de milioane sa redimensioneze instalatiile. Nu le redimensioneaza nici Papa Pius si le-am spus-o. A tras CET-ul de noi. Luam banii oamenilor degeaba”.
“Referatul se face degeaba. Dau locatarii bani de pomana. Nu va redimensiona aceste instalatii nimeni, niciodata. CET-ul incearca doar sa-i descurajeze pe oameni”, a precizat managerul uneia dintre firmele indicate de CET pentru intocmirea referatului tehnic.

Cu ei si numai cu ei

“Ma obliga CET-ul sa fac lucrarea cu el? Nasul meu are firma de constructii si ma debransa degeaba. Ce treaba buna pentru CET cu preturile astea! Ce-ar fi sa scap eu un ciocan peste tevi, asa, din greseala? Nu trebuie apoi sudate? Gata, m-am debransat. Am vorbit la CET si mi-au zis ca la apartamentul meu de 2 camere ma costa in jur de 500 de lei totul. De ce le dau atatia bani?”
Florin Moisuc Chicus, locatar

“E o prostie ce au scos acum, cu referatul asta si cu debransarea numai prin ei. Noi i-am tinut pana acum in viata si acum se intorc impotriva noastra. Oricum sunt falimentari, orice ar face. La iarna, oamenii vor tine repartitoarele inchise si sa-i vedem cui mai dau caldura.”
Constantin Muraru, pres. Asociatia 44 A

“E absurd sa ceara referat tehnic la blocuri. Mai sunt unul sau doua apartamente bransate la CET pe o scara si ei cer referat. Nici la NASA nu se cere asa dosar cum trebuie sa depui la CET ca sa scapi de el.”
Radu Dughir, presedinte Asociatia 303 Energiei

Din acest an, debransarea propriu-zisa se face numai cu echipe de la CET. “Punem in aplicare Legea 325/2006, care, la articolul 30, prevede ca debransarea va fi realizata numai de catre furnizor, ne-a declarat Elena Cirnu, purtator de cuvant al CET. Pana acum nu am aplicat legea. De anul acesta avem 3 echipe care vor realiza lucrarile.” CET a stabilit si o lista de tarife, care nu sunt nici pe departe de criza. Astfel, debransarea unui singur calorifer costa 44,04 lei, iar reintregirea unui circuit de incalzire la baie (eliminarea tevii groase de incalzire si pastrarea celei subtiri, de transport) costa intre 109 si 242 de lei, in functie de solutia tehnica aleasa. Busonarea unui racord costa 24,92 lei. “Sunt tarife stabilite dupa normativ”, a explicat purtatorul de cuvant al CET.

Doina Mincu


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -