15 noiembrie 2024

Certificatul energetic, o scurtă analiză asupra importanței sale

Ultimii 20 de ani au fost extrem de plini și de interesanți. Aceștia sunt anii în care tehnologia a evoluat într-un ritm alert, în care conflictele la nivel mondial aproape că s-au stins iar globalizarea a ajuns să fie o realitate din ce în ce mai palpabilă.

Toate aceste beneficii aduse de ultimele două decenii nu contrabalansează părțile negative pe care societatea noastră le-a conturat, iar una dintre aceste părți negative este poluarea. În încercarea de a ne dezvolta am ajuns să poluăm extrem de mult mediul înconjurător. Puțini sțiu că peste 40% din totalul poluării din aer este generat de clădirile pe care le folosim pentru activitățile zilnice: case, birouri, magazine, etc. Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană a eliberat un plan pe mai mulți ani pentru reducerea poluării și pentru eficientizarea consumului de energie.



Un prim pas pentru demararea acestui plan a fost crearea certificatului energetic, un document tehnic informativ, care prezintă particularitățile unei clădiri referitoare la consumul său de energie și la nivelul de poluare pe care îl generează.

Scurte informații despre certificatul energetic

Un astfel de certificat energetic este obligatoriu în toată Uniunea Europeană, cei nevoiți să îl achiziționeze fiind proprietarii de clădiri care doresc să închirieze sau să vândă un imobil. Există și categorii de construcții scutite de această obligație: lăcașe de cult, monumente istorice sau clădiri independente care nu au mai mult de 50 de metri pătrați desfășurați.

Pentru a obține un certificat energetic, proprietarul trebuie să apeleze la un auditor energetic atestat, care va face o analiză atentă asupra clădirii și pe baza unor calcule complexe îi va da o notă. Există foarte mulți auditori energetici în România, numărul lor depășind 1800.

În principiu, odată ce începe colaborarea cu auditorul, certificatul de performanță energetică ar trebui să fie gata în 24 de ore. Merită reținute și următoarele lucruri:

Prețul unui certificat energetic nu este foarte mare. Este adevărat că poate să difere de la auditor la auditor, însă investiția nu este una de speriat;

Valabilitatea certificatului energetic este de 10 ani. Practic, odată ce este elaborat, certificatul de performanță energetică poate să fie folosit timp de 10 ani fără probleme, atâta vreme cât nu se modifică eficiența energetică a clădirii;

Pe document există două notații importante: o clasă de eficiență energetică notată cu litere de la A la G și o notă de la 1 la 100.

Cei care doresc să aprofundeze tot ceea ce ține de certificatul energetic se pot orienta către legea nr 372 din 2005 și către legea nr 159 din 2013.

Cât de important este certificatul energetic pentru societate și pentru individ?

În primă instanță, acest document pare doar un alt document care trebuie să îngroașe dosarul de documente al unei clădiri. Dacă îl analizezi în detaliu însă, poți ajunge la concluzia că certificatul energetic este mult mai important de atât. Acesta poate avea foarte multe implicații și poate aduce avantaje mari, atât la nivel de individ, cât și la nivel de societate.

Pentru individ lucrurile sunt simple.

Proprietarii care aleg să comande un certificat energetic se pot bucura de următoarele avantaje:

Au în față informații utile referitoare la clădirea pe care o dețin. Dacă aceasta nu este foarte eficientă din punct de vedere energetic, pot lua măsuri, în așa fel încât să o facă mai eficientă. Economiile pe termen lung pot fi considerabile, în condițiile în care o clădire care face parte din clasa de eficiență A are un consum de până la 125 de kWh/an, în timp ce o clădire care face parte din clasa de eficiență G are un consum ce depășeșțe 820 kWh/an.

Pot să stabilească mult mai ușor un preț pentru un imobil. O clădire cu un consum redus de energie va fi vândută sau închiriată mult mai ușor decât una care are un consum mare.

Pot găsi mult mai ușor soluții pentru eficientizarea consumului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Pot beneficia de subvenții din partea statului. În principiu, certificatul energetic are rolul de a genera statistici privind eficiența energetică a clădirilor din Europa. Scopul final este acela de a îmbunătăți consumul imobilelor ineficiente. Cel mai probabil, clădirile care nu sunt foarte eficiente energetic și fac parte din clasele E, F sau G, vor beneficia de subvenții din partea statului pentru eficientizare, ceea ce este un mare avantaj pentru proprietar, care nu doar că se va bucura de un consum scăzut de energie, dar și va avea o clădire mai valoroasă.

În ceea ce privește impactul certificatului de performanță energetică pentru societate, acesta este important. Conform autorităților, până în 2030, datorită acestui document, consumul de energie la nivel european ar trebui să scadă cu 40% față de cel din anii ‘90. Este un pas foarte important care poate ajuta întregul mediu să fie mai puțin poluat și poate oferi o moștenire ceva mai sănătoasă copiilor și nepoților noștri.

Este adevărat că un certificat energetic este un simplu document, însă este la fel de adevărat că este acel mic pas care dă startul unui proces rapid de modernizare a instalațiilor de încălzire, a consumatorilor din locuințe și a izolațiilor termice.

Certificatul energetic este, așadar, foarte important. Singura responsabilitate a fiecăruia dintre noi este de a nu-l neglija și de a-l achiziționa chiar și în cazul în care nu vrem neapărat să vindem sau să închiriem clădirea pe care o deținem.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014