Un fenomen demn de Cartea Recordurilor, capitolul „Teapa la stat”, exista in comuna Berzunti, unde mai bine de 20 de procente dintre taranii cu varsta peste 18 ani beneficiaza de un certificat de persoana cu handicap. Concret, din cei 2.000 de tarani cu drept de vot, nu mai putin de 200 sunt persoane cu handicap in acte.
Vreo 160 doar in acte pentru ca, in realitate, ei sunt perfect sanatosi. Acestia au reusit sa tepuiasca sistemul, insa nu singuri, ci cu ajutorul medicilor care le-au eliberat adeverinte false. Cazul a intrat in atentia Politiei, 17 tarani beneficiari ai indemnizatiei de persoana cu handicap fiind deja in urmarire penala.
Aproximativ 160 de tarani au devenit, ilegal, persoane cu handicap
Comuna Berzunti a devenit un caz problema inca din urma cu doi ani, cand membrii Comisiei de Expertiza Medicala pentru Persoanele cu Handicap s-au sesizat de numarul extrem de mare al beneficiarilor de indemnizatie de persoana cu handicap din aceeasi comuna, in speta comuna Berzunti. Mult prea mare comparativ cu alte comune, unde numarul acestora este la mai putin de jumatate. „A mai existat si o sesizare din partea unor persoane chiar din comuna. Probabil ca s-au certat intre ei si, uite, asa au ajuns sa se parasca unii pe altii. Sunt sigura ca aproximativ 80 la suta, adica 160 de persoane din cei 200 de beneficiari ai indemnizatiei de persoana cu handicap din comuna au dosare false, fabricate cu ajutorul medicilor. Majoritatea sunt cu gradul II de handicap si pe boala psihica. Nu pot da nume de medici pentru ca nu am nici o dovada concreta impotriva lor, insa cercul lor este destul de restrans”, ne-a declarat Dana Tataru, director general adjunct la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Odata inregistrata sesizarea, DGASPC i-a chemat pe toti cei 200 la reevaluare, sa treaca din nou prin filtrul comisiei. Surpriza de proportii de data aceasta! Unii dintre cei evaluati s-au trezit fara nici un grad de handicap, in timp ce altii, totusi, au reusit sa obtina un grad de handicap inferior. Este si cazul unei femei pe numele sau Simona P., care avea dosarul fabricat cu adeverinte medicale in care se specifica faptul ca este bolnava psihic grav. „Femeia nu avea absolut nimic. Era perfect sanatoasa. Dosarul era fals si, prin urmare, ea a ramas fara certificat de persoana cu handicap. Astfel de cazuri nu sunt foarte multe, pentru ca reevaluarea este la inceput. Am mai trimis si alte cazuri la forul nostru superior. Prima data cand am trimis nu s-a intamplat mare lucru pentru, acolo, ajungeau doar dosarele, nu si oamenii. Cum dosarul era facut ca la carte, nu era nimic de obiectat. Insa, acum, conform regulamentului, la forul superior va merge si omul, impreuna cu dosarul. Asteptam rezultatele de acolo”, ne-a mai spus Daniela Tataru.
Dr. Costel Salbaticu o da cotita, insa Politia confirma frauda
Iritat de subiect, medicul Costel Salbaticu, presedintele comisiei, s-a abtinut sa comenteze prea mult cazul. Culmea, habar n-avea de acesta, desi Politia a intrat pe fir de aproximativ un an de zile. „Nu mi-am dat seama ca sunt multe cazuri de persoane cu handicap la Berzunti. Insa, recunosc ca orice este posibil. Si eu ma pot insela cand dau avizul la comisie. De aceea unii si-au pierdut gradul de handicap, iar altii au obtinut unul inferior. Insa, cele mai importante acte sunt cele de la dosar semnate de specialisti. In principiu, oricine se poate insela”, o da cotita, frumos si elegant, dr.Salbaticu. Ca este trafic de influenta sau frauda in adevaratul sens al cuvantului o dovedesc si declaratiile Politiei. „Da, avem in lucru un dosar la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Insa, toate datele sunt confidentiale pana la finalizarea dosarului. Nu pot da date pentru ca, astfel, as obstructiona ancheta colegilor mei”, ne-a declarat Ciprian Bogea, purtator de cuvant la Politie.
Medicul din comuna recunoaste ca s-au fabricat dosare contra cost
Vizavi de caz, asistentul social din comuna, Nicoleta Turluianu nu vrea sa comenteze prea multe, desi stie de acesta. Dezvaluiri socante face, insa, medicul de familie din comuna, Costin Tintaru. „Este vorba despre niste tigani din satul Basca. Acestia fabricau bilete de externare, adeverinte medicale contra unor sume de bani. Am observat ca era ceva in neregula si le-am spus colegilor mei. Cat despre persoanele cu handicap, acestea veneau la mine cu certificatul pentru a fi luate in evidenta. Sunt sigur ca exista frauda”, spune, ferm si hotarat, dr.Tintaru. Pana cand Politia va finaliza ancheta, cele 200 de persoane din Berzunti vor primi, in fiecare luna, bani de la stat. Da, vor primi pomana de stat, cel putin vreme de cateva luni bune de acum incolo. Cei cu gradele I si II de handicap, fara nici un venit, primesc, lunar, 1,5 milioane lei. Plus transport gratuit pe CFR si pe mijloacele de transport in comun, scutire de la plata energiei electrice, radio – TV si abonament telefonic. Iar cei cu venit, cate 750.000 lei pentru gradul I si 450.000 lei pentru gradul II de handicap. „Eu as fi bucuroasa macar daca s-ar stopa acest fenomen. Sa nu mai avem avalansa de dosare din Berzunti. E drept, statul plateste la multi indemnizatie de persoana cu handicap de pomana. Sper ca Politia va gasi vinovatii, iar acestia vor raspunde in fata legii”, conchide, optimista, Daniela Tataru.Scris de Carmen SERBAN