evenimentul a deschis suita de manifestări „Zilele orașului Comănești 2023”, organizată în perioada 4-8 august
„Zilele orașului Comănești 2023”, manifestare organizată de Primărie, a debutat în acest an cu un ceremonialul religios de comemorare a ostașilor căzuți în cele două Războaie Mondiale. Evenimentul a avut loc vineri, 4 august, la Cimitirul Internațional, locul în care sunt înmormântați 3.007 foști combatanți români, ruși, maghiari, austrieci și germani.
Primăria orașului a invitat la acest eveniment reprezentanți ai autorităților județene și centrale, politicieni și președinți ai unor organizații ale veteranilor de război, ale militarilor trecuți în rezervă și în retragere, precum și ai Filialei Județene a Asociației Naționale Cultul Eroilor. I-am văzut, astfel, alături de comăneștenii veniți la ceremonial pe primarul Viorel Miron și viceprimarul Adrian Ciobanu, pe deputata Cătălina Ciofu, pe subprefecții Narcis Jitaru și Gabriel Lupu, pe generalul de flotilă aeriană (rtr) dr. Vasile Florea, pe col. (rtr) Costel Ciupercă și pe președintele Filialei Județene Cultul Eroilor – Dănuț Voicu, împreună cu Cristinel Aioanei – prim-vicepreședinte, Petru Done – secretar și prof. Mihaela Prisacaru – președinta subfilialei Comănești Cultul Eroilor.
Ceremonialul a început cu intonarea Imnului de Stat al României și cu păstrarea unui moment de reculegere și a continuat cu depunerea, pe ritmurile Imnului Eroilor, a câte unei superbe coroane de flori la la Troița și la fiecare cruce din Cimitir.
Au urmat alocuțiuni rostite de primarul Viorel Miron, de generalul Vasile Florea, de col. Costel Ciupercă și de Dănuț Voicu. Ei au vorbit despre semnificația comemorării tuturor eroilor care și-au dat viața pe câmpurile de luptă, dar și despre faptele lor de vitejie și despre importanța respectării sentimentului patriotic al românilor care nu au pregetat să pornească la luptă pentru apărarea ființei naționale.
Alocuțiunile au fost urmate de o slujbă de comemorare susținută de un sobor de preoți ortodocși și romano-catolici.
La final, un grup de interpreți, îmbrăcați în frumoase costume populare, au susținut un scurt program artistic adecvat evenimentului.
În Cimitirul Internațional din Comănești sunt înmormântați 169 de militari români, 191 austrieci, 46 germani, 370 maghiari, 2.142 ruși, dar și trupurile a 89 combatanți necunoscuți.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.