28 septembrie 2024
Top StoryCeremonial militar și religios pe Dealul Coșna

Ceremonial militar și religios pe Dealul Coșna

În arealul Ansamblului Monumental de pe Dealul Coșna a fost organizat, la finalul săptămânii, ceremonialul anual militar și religios pentru pomenirea și cinstirea memoriei eroilor căzuți în luptele duse acolo în Primul Război Mondial. Evenimentul a fost organizat de Grupul de acțiune „Ansamblul Monumental Coșna”, din care fac parte Primăria comunei Pârgărești, Asociația Prospectorii Istoriei, Asociația Regimentul 15 Infanterie, Statul Major al Apărării și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand”-Filiala Iași.

 



Pe Dealul Coșna a fost ridicat un Ansamblu Monumental format din două cruci. Prima cruce este dedicată memoriei ostașilor români din unitățile militare care au participat la luptele din sectorul Dealul Coșna și zona adiacentă, iar a doua cruce este înălțată pentru locotenentul erou Paul Édouard Berge din Misiunea Militară Franceză, căzut eroic în luptele de pe Dealul Coșna la 10 august 1917, în fruntea militarilor din Regimentul 16 Infanterie ,,Suceava”.

La evenimentul din acest an de pe Dealul Coșna au fost prezenți, între alții, militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte, ai Batalionului 24 Vânători de Munte din Miercurea Ciuc, ai Brigăzii 15 Mecanizată din Iași și ai Batalionului 631 Tancuri din Bacău, precum și Muzica Militară a Garnizoanei Bacău. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Parlamentului European, ai Statului Major al Apărării, ai Consiliului Județean Bacău, ai Primăriei Pârgărești și ai unor primării învecinate, ai Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor, ai Asociației Prospectorii Istoriei, ai Asociației Regimentul 15 Infanterie și ai Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand”-Filiala Iași și ai Muzeului „Regina Maria” din Iași.

Garda de onoare a prezentat onorul generalului de brigadă Nicolae Tonu, locțiitorul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, reprezentantul Statului Major al Apărării, apoi au fost intonate imnurile naționale ale Franței și României. Iar serviciul religios dedicat evenimentului a fost oficiat de preoți ai Bisericii ortodoxe și ai Bisericii romano-catolice. Cu acest prilej au fost transmise și mesajul IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului și mesajul Bisericii romano-catolice.

Pe dealul Coșna a fost montat, în acest an, și cel mai înalt catarg din județul Bacău, pe care este arborat drapelul național.

Alocuțiunile referitoare la eveniment, la semnificația istorică a luptelor purtate pe Dealul Coșna în Primul Război Mondial și la modul în care trebuie să cinstim astfel de evenimente istorice au fost rostite de europarlamentarul Dragoș Benea, de primarul comunei Pârgărești, Marius Gheorghiță, de vicepreședintele Consiliului Județean Gelu Pamfil, de col. (r) dr. Dan Prisăcaru”, directorul Filialei Iași a Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand” și gl. De brigadă Nicolae Tonu. Un mesaj a fost transmis și din partea Ambasadei Republicii Franceze în România și a nepoatelor eroului Paul Édouard Berge.

La monument au fost depuse, apoi, coroane de flori.

La finalul ceremonialului a avut loc defilarea structurilor militare prezente și reconstituirea unui moment de luptă de pe Dealul Coșna, realizat de membri ai Asociației „Tradiția Militară” și ai Asociației „Deutsches Freikorps”, echipați cu uniforme și arme specifice perioadei din Primul Război Mondial.

Dragoș Benea: „O Românie puternică înseamnă o națiune care respectă sacrificiile înaintașilor care și-au dat viața pentru a fi ceea ce suntem astăzi. Nume precum Oituz, Mărăști sau Mărășești au reprezentat altarele pe care s-au jertfit zeci de mii de militari români. În vara anului 1917, pe Dealul Coșna s-a dat una dintre bătăliile decisive de pe Valea Oituzului, când Armata română, alături de aliați a repurtat un succes strategic în fața Puterilor Centrale, plătind un costisitor și dureros tribut de sânge.”

 

Marius Gheorghiță: „Primăria Pârgărești a finanțat toate proiectele și evenimentele care au loc pe Dealul Coșna. Am ridicat, pe deal, cel mai mare catarg din județul Bacău, pentru ca drapelul ridicat pe el să amintească celor care trec pe Valea Oituzului, pe Valea Trotușului că pe acest deal s-a luptat, iar pământul lui este îmbibat cu sângele eroilor pentru ca noi astăzi să fim liberi.”

 

Gelu Pamfil: „Nu avem dreptul să uităm că datorită jertfei eroilor patriei ne-am putut conserva credința și valorile. De aceea avem datoria morală să păstrăm în memoria și în inimile noastre devotamentul lor, curajul, exemplul lor de dăruire, să-i purtăm în rugăciunile noastre, să le fim recunoscători pentru iubirea lor de țară.”

 

col. (r) dr. Dan Prisăcaru”:  „Pentru neuitarea faptelor de arme excepționale ale înaintașilor, generația interbelică a construit opere comemorative de o rară valoare istorică, arhitecturală și simbolică. La acestea s-au adăugat cele din perioada de dinainte de 1990, precum și cele de dată recentă. Era de datoria noastră ca și pe dealul Coșna să existe un monument semnificativ, care să se alăture celui dedicat grenadierului Constantin Mușat, tot de pe acest deal.”

 

Gl. de brigadă Nicolae Tonu: „Ansamblul monumental de pe dealul Coșna stă mărturie jertfei înaintașilor noștri și a sacrificiului Armatei Române susținută de aliați pentru realizarea Marii Uniri. Coșna-Cota 789 a fost ultima redută de pe Frontul de Est unde militarii români, împreună cu cei din Misiunea franceză au închis porțile Moldovei prin lupte eroice. Ostașii noștri au pus datoria și țara înaintea propriilor vieți. Cele două cruci ridicate la Coșna sunt un simbol al respectului și solidarității ostașilor români și francezi.”

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img