16 ianuarie 2025

Ceremonial militar-religios de Ziua Veteranilor de Război în Bacău

Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită în fiecare an pe 29 aprilie, a fost marcată și în Bacău printr-un ceremonial militar-religios organizat la Monumentul Eroilor Patriei din Cimitirul Central „Eternitatea”.

La eveniment au luat parte veterani de război băcăuani și reprezentanți ai organizațiilor acestora, ale militarilor de carieră și ale celor care cinstesc memoria Veteranilor, alături de care au venit și prefectul Claudiu-Augustin Ilișanu, vicepreședintele Consiliului Județean Constantin Scripăț, primarul municipiului de Bacău – Lucian Stanciu-Viziteu și membri ai instituțiilor administrației locale.



Primarul, însoțit de comandorul Ciprian Marin, comandantul Bazei 95 Aeriană și reprezentantul Garnizoanei Bacău, au primit onorul și au salutat Drapelul de luptă al formațiunilor militare prezente la Monumentul Eroilor Patriei.

Fanfara militară a intonat imnul național al României, apoi preoți ai bisericii ortodoxe au oficiat serviciului religios.

Ceremonialul a continuat cu alocuțiuni rostite de primarul Lucian Stanciu-Viziteu, de prefectul județului și de comandantul Garnizoanei Bacău. Ultimii doi vorbitori au transmis mesajele premierului Ciolacu și șefului Statului Major al Apărării, gr. Daniel Petrescu. Despre semnificația Zilei Veteranilor de Război a vorbit și de gr. flt. aer. (rtr.) dr. Vasile Florea – președintele Filialei Bacău „General Eremia Grigorescu” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război. A fost subliniată importanța și semnificația evenimentului prin care sunt omagiați veteranii de război, precum și meritele deosebite ale celor care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.

La finalul ceremonialului, pe acordurile Imnului Eroilor, la Monument au fost depuse coroane de flori. 

Centenarul Zilei Veteranilor de Război

Ziua de 29 aprilie amintește și de data la care, în anul 1902, Regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independență, decretul pentru instituirea Titlului de veteran de război. „Astfel – a precizat gr. flt. aer. (rtr) dr. Vasile Florea -, în acest an s-au împlinit 100 de ani de la acest eveniment, iar simbolul asociațiilor de veterani de război este bujorul românesc”.

Veteranii de război în viață, tot mai puțini de la an la an, sunt un segment social aparte al tezaurului uman, o mândrie națională, unici supraviețuitori ai celui de Al Doilea Război Mondial. Patriotismul, curajul și demnitatea sunt principii lăsate de ei moștenire urmașilor prin fapte de vitejie și devotament. Ei sunt și vor rămâne adevărații eroi ai Neamului Românesc.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img