Se implinesc miercuri 510 ani de la moartea marelui Voevod Stefan cel Mare si Sfânt, domnitorul Moldovei intre anii 1457 –1504. Denumit aparator al crestinatatii sau “Athleta Christi” de catre Papa Sixtus al IV-lea, Stefan cel Mare a purtat numeroase razboaie cu turcii, polonii, tatarii si ungurii pentru pastrarea independentei statului, care se intindea, in vremea marelui Domn de la Carpatii Rasariteni pâna la Nistru.
Calitatile de om politic, strateg si diplomat, actiunile sale pentru apararea integritatii tarii si initiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admiratia contemporanilor, acesta devenind un erou popular în traditie.
Ultimii ani de domnie au fost ani de pace. Cel care spunea în actele scrise ca este din mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei a zidit 44 manastiri si biserici, conform traditiei, dupa fiecare lupta câstigata ridica o biserica. Batrân si bolnav de guta, i s-a amputat un picior. Dupa o domnie îndelungata de 47 de ani – neobisnuita pentru acele vremuri – a decedat la 2 iulie 1504.
Astazi, de la ora 9,30, Asociatia Culturala “Stefan ce Mare si Sfânt”, impreuna cu alte institutii organizeaza un ceremonial de depunere de jerbe si coroane, in memoria Voievodului moldovenilor, la Statuia din fata Catedralei Ortodoxe “Inaltarea Domnului” din Bacau.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.