În fiecare an, la sfârşitul lunii septembrie, se organizează, în mai multe oraşe din Europa, o manifestare/acţiune/joacă, care poartă denumirea de Noaptea Cercetătorilor Europeni. Evenimentul își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare şi se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative. Scopul este, de asemenea, să-i motiveze pe tineri să își dorească o cariera în cercetare, îi invită pe toți cei curioși la o călătorie în lumea fascinantă a științei.
Sună frumos, îmbietor, incitant, numai că totul este o joacă de copii năzdrăvani, la care sunt târâţi şi maturi, drept însoţitori. Mi-a venit să pun o întrebare: de ce se numeşte Noaptea cercetătorilor? De ce ascundem cercetarea? De ce nu scoatem cercetarea, inovarea la lumină, să vadă lumea, contribuabilul, câţi bani acordă statul român acestui domeniu extrem, extrem de important astăzi. Sume infime faţă de multe alte ţări doar din Europa. Când se împart banii, Cercetarea este la capitolul „şi altele”. La fel procedează şi entităţile economice, de stat sau private. În ultimii 25 de ani am distrus şi ce am făcut cu eforturi extraordinare, institute de cercetare, departamente, de pregătire şi promovare a cercetătorilor, savanţilor. Eram capi se serie în multe domenii, numele unor români făceau înconjurul lumii. Câştigam prestigiu, bani, experienţă, deschideam (ziua) calea unor alţi curioşi/iscoditori să caute răspunsuri la alte şi alte întrebări, nu să plece în alte ţări unde sunt primiţi cu laboratoarele deschise.
Cu ciudă, cu furie, cu prostia lipită de frunte am distrus tot sau aproape tot, în condiţiile în care alte state, cu oameni destupaţi la minte, alocă, an de an, miliarde de euro pentru cercetare/inovare, cu precădere în domenii de vârf ale ştiinţei contemporane. Cercetarea şi investiţiile asigură, alături de învăţământ, viitorul unei naţiuni, bunăstarea, sănătatea, deschid calea pentru ca alte minţi curioase să exploreze, să cerceteze, să aplice în economie şi să aducă profit, nu să ne mulţumim doar să importăm, cu eforturi şi mai mari, acoperind în uitare inteligenţa românească.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.