Spitalul de Pneumoftiziologie – la limita de avarie pe partea de investitii
Spitalul de Pneumoftiziologie (fost TBC) Bacau abia supravietuieste. Este unitatea sanitara care, an de an, primeste cel mai mic buget, circa 6 miliarde de lei vechi, bani care abia ajung de salarii si de materiale sanitare. De investitii in conditiile hoteliere nici nu se poate vorbi. Saloanele, paturile, mobilierul sunt din anul deschiderii spitalului, respectiv 1975. De 40 de ani, in aceasta unitate nu s-a mai investit niciun leu pe partea de infrastructura.
„Supravietuim, asta pot sa spun. Suntem intr-o situatie foarte grea. In fiecare an cer bani, pentru investitii, pentru a schimba tot ce inseamna instalatie termica, electrica, canal, apa, dar nu sunt bani. Avem si dezavantajul la finantare pentru ca suntem un spital monospecializare si, din acest motiv, am fost cotati la ultima clasa de clasificare, a V-a.”
dr. Gabriel Gavrila, manager Spitalul de Pneumoftiziologei Bacau
Aflat la al treilea mandat de manager, dr. Gabriel Gavrila ne-a declarat ca din cele 6 miliarde lei vechi care sunt alocate spitalului, 5,2 miliarde lei vechi se duc pe salarii, iar restul pe materiale sanitare si medicamente. Salariile vin prin contractul cu Casa de Sanatate, iar de la Ministerul Sanatatii i se mai aloca alte 280 de milioane de lei, dar pentru medicina scolara, care este tot in subordinea Spitalului de Penumoftiziologie Bacau. „Pâna acum trei ani ne ajungea finantarea, dar de când s-au facut noile clasificari de spitale, am ajuns ultimii. Si da, putem spune ca suntem Cenusareasa sistemului sanitar bacauan, dar in special pe partea de conditii hoteliere”, a mai precizat managerul Gabriel Gavrila.
Pacienti din tot judetul, chiar si din alte zone
In prezent spitalul intregistreaza circa 3.100 de externari intr-un an. 600 -700 dintre internari sunt pe patologia tuberculozei (TBC), iar restul pe tot ce inseamna pneumonii, cancere, pleurezii sau alte boli ale plamânilor. Mai mult, in spitalul din Bacau ajung pacienti din tot judetul (dat fiind faptul ca si Moinestiul si Onestiul au in structura spitalelor locale doar compartimente mici de pneumologie, de 20, respectiv 6 paturi) si chiar pacienti din judetele limitrofe, mai ales Neamt si Vrancea. In total Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau are 170 de paturi, pe doua sectii, 150 de salariati, dar si sectii de ambulatoriu de specialitate, radiologie si laborator. Pe lânga conditiile de spitalizare, care ramân „marea problema”, dupa cum tot managerul o spune, mai exista nevoi de investitii si pe tot ce inseamna platou tehnologic.
Ultimul aparat achizitionat, in 2007
Spitalul a beneficiat de anumite investitii in aparatura, dar… in 2007. Atunci s-au achizitionat un aparat de radiologie, un videobronhoscop, un pletismograf cu spirometru si un generator de curent. Atât. In ultimii ani s-a mai reusit sa se refaca acoperisul la sectia 1 (cu tigla), iar la sectia 2 s-a facut doar o hidroizolatie. Var s-a mai dat pe pereti, dar din venituri proprii. Si in Ambulatoriu s-au mai facut reparatii, dar nu suficiente. In rest, totul este ca la nivelul anului 1975, de când a fost construit spitalul. In aparatura ar fi nevoie urgenta de investitii pentru radiologie, dar si de un ecograf, de inca un videobronhoscop si chiar un computer tomograf. „In rest, rostogolim arieratele, ca sa nu inchidem portile”, a conchis managerul, dr. Gabriel Gavrila. Concluzia? Una singura: fara bani, e cam greu sa faci medicina de calitate.
Din 2010, Spitalul de Pneumoftiziologie a trecut in subordinea Consiliului Local Bacau. Atunci autoritatile bacauane au promis investitii in unitatea sanitara, pentru imbunatatirea actului medical. Promisiunile nu s-au concretizat in fapte nici pâna in ziua de azi.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.