26 decembrie 2024

* în luna noiembrie au fost doar 420 de donatori

Centrul de Transfuzii are nevoie de sânge și de plasmă

Pandemia a lovit în tot și în toate, unul din sectoarele grav afectate fiind Centrele de Transfuzii din toată țara, acolo unde numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic. Nu face excepție nici Centrul de Transfuzii Bacău, care încearcă tot felul de artificii să atragă cât mai mulți donatori. „Încercăm să sensibilizăm în orice fel donatorii, a spus dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău. Am avut sprijin și de la mici investitori privați, cu campanii, tombole și premii importante.” Cu toate că s-a așteptat un număr mai mare de donatori, aceste campanii pot fi considerate un succes. De regulă, după donare, donatorul primește un tichet cu care participă la o tombolă, în urma extragerii unii dintre ei câștigând premii de luat în calcul.

Din păcate, în acest context epidemiologic, oamenii se tem. „Încercăm să protejăm donatorii și, binențeles, și pe noi. Am luat toate măsurile, în așa fel încât să nu avem evenimente neplăcute”, a mai explicat dr. Adriana Ghindă, care a subliniat că până acum nimeni din personalul Centrului nu a fost testată pozitiv. Triajul la intrarea în Centru este riguros iar măsurile din interior sunt de maximă siguranță. Aceste operațiuni cresc timpii de așteptare, așteptare care se face în afara clădirii, aspect ce probabil contribuie și la scăderea numărului de donatori. „Oamenii încearcă să se mobilizeze, dar în continuare colecta este mult mai mică decât colecta noastră obișnuită”, a mai spus șefa Centrului de Transfuzii Bacău, apreciind că în acest moment numărul de donatori este cam la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut.



Și mai trebuie spus că, în vremuri normale, Centrul de Transfuzii desfășura colecte mobile în județ, care aduceau un număr mare de donatori, campanii care acum au dispărut. În luna noiembrie, de exemplu, doar 420 de donatori au trecut pragul Centrului de Transfuzii Bacău.

Sunt și vești bune. A crescut numărul donatorilor de plasmă

Dacă la început erau foarte puțini donatori de plasmă, în prezent au început să vină din ce în ce mai mulți. Important este că între timp s-a schimbat și metodologia, astfel că acum sunt acceptați la donare toți cei care au un test pozitiv, internați sau nu, sau doar izolați la domiciliu, tratați sau nu. Aceștia trebuie să aibă minimum 28 de zile de la testul pozitiv, sau, dacă au fost izolați sau spitalizați și li s-a făcut un test de negativare după minimum 14 zile de la acest test. „Donatorii de plasmă trebuie să vină cu aceste rezultate, după care noi le recoltăm pe loc probe predonare. Dacă aceste probe sunt bune, sunt anunțați telefonic și le facem o programare”, a explicat dr. Adriana Ghindă, care a precizat că la Centrul de Transfuzii este un singur aparat de afereză, iar procedura poate dura între 45 și 60 de minute.

În cazul în care probele predonare sunt bune și se face o programare, specialiștii Centrului fac și câteva recomandări. Astfel, cei care vor dona plasmă e bine să se hidrateze bine înainte cu două zile pentru că scade vâscozitatea sângelui și procedura durează mai puțin. Plasma recoltată este testată aici, iar titrarea de anticorpi se face la Laboratorul Central de Referință din București. Plasma este stocată în Bacău, cu înghețare rapidă și rămâne aici până la venirea rezultatelor. Dacă plasma are titru de anticorpi în concentrație terapeutică, intră într-o bază de date la nivel național de unde poate fi solicitată. Odată ajunsă acolo, plasma nu stă mai mult de o oră, două, fiind solicitată, motiv pentru care banca de plasmă de la Centrul de Transfuzii Bacău este mai tot timpul goală. Luna trecută, în total au fost 22 de donatori de plasmă.

Pentru a fi apți de donare de sânge trebuie să țineți cont de următoarele condiții:

– să nu consumați băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea prezentării pentru donare de sânge;

– să consumați o gustare uşoară şi să vă hidratați înainte de donare;

– să prezintați un act de identitate valabil (buletin, carte de identitate, permis de conducere sau paşaport);

– vârsta donatorului este între 18 – 65 de ani;

– să nu fi avut intervenţii chirurgicale, tatuaje, implanturi, în ultimele 6 luni;

– să nu fi născut în ultimele 12 luni;

– femeile să nu fie în timpul ciclului menstrual;

– greutate minimă pentru donatori este de 50 kg pentru femei și 60 kg pentru bărbaţi;

– să nu fiți sub tratamente medicamentoase.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img