In municipiul Bacau s-a inaugurat la sfarsitul saptamanii trecute un centru de zi care vine in sprijinul copiilor cu autism si parintii lor. Acesta este situat pe strada Digu Barnat 19, in curtea Bisericii Lazaret. Deschiderea centrului a fost posibila datorita eforturilor comune depuse de Fundatia „Episcop Melchisedec”, al carei presedinte este episcopul vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, Preasfintitul Ioachim Bacauanul, de Clubul Inner Wheel Bacau si Asociatia Parintilor Copiilor Autisti. Centrul de zi pentru persoane cu autism „Sfintii Cosma si Damian” ofera, cu ajutorul unor psihoterapeuti cu experienta, mai multe tipuri de facilitati: serviciu tip centru de zi pentru copii cu varste intre 3 si 10 ani; servicii ambulatorii; terapie in cadrul camerei de stimulare senzoriala; terapie cu cai pentru copiii inscrisi la centrul de zi; consiliere individuala si grupuri de suport pentru parinti.
Ajutor de specialitate si mult suflet
Terapeutii sunt psihologi care au urmat cursuri de specializare in terapie comportamentala si au experienta in lucrul cu copiii autisti. „Copiii diagnosticati cu autism pot participa la activitati in doua grupe: de la ora 8 la 12 si de la 12 la 16, ne-a declarat Ramona Stanciu, presedinte al Asociatiei Parintilor Copiilor Autisti. Fiecare copil inscris la centru beneficiaza zilnic de activitati educative de grup, terapie individuala si terapie in cadrul camerei de stimulare senzoriala.” Aceasta din urma a fost dotata de Clubul Inner Wheel Bacau, care a amenajat si camera de terapie senzoriala din incinta Spitalului de Pediatrie. Amestecul de culori, sunete, arome, texturi si efecte luminoase din spatiul magic al camerei au dublu rol: de stimulare si de relaxare.
Servicii si pentru alte persoane cu probleme
Acest centru se afla intr-un complex care ofera si alte servicii pentru persoane defavorizate. „Asezamantul social-filantropic Nazaret are si un centru de consiliere pentru persoanele dependente de alcool si alte droguri, ne-a declarat preotul Eugen Ciprian Ciuche, consilier social-filantropic la Episcopia Romanului si Bacaului. Mai exista un centru de consiliere si sprijin pentru familiile defavorizate, un centru de resurse umane in care se desfasoara cursuri de formare pentru preoti, profesori de religie si voluntari ai ONG-urilor, un centru pentru ingrijirea la domiciliu a persoanelor varstnice, un centru de mediere a conflictelor. Acum se amenajeaza si un cabinet stomatologic pentru persoanele defavorizate.”
Doina Mincu