In Bacau sunt peste 1.000 de persoane straine, din afara UE, care au permis de sedere, arata FSC, datele fiind oferite de Inspectoratul General pentru Imigrari. Cei mai multi sunt elevi si studenti din Republica Moldova.
Acestia vin, adesea, la Centrul de informare si consiliere pentru Straini (CIS), coordonat de FSC si OIM, cu probleme legate de drepturile lor la asistenta medicala sau burse scolare. De exemplu, Cristina R. din Republica Moldova, eleva la Colegiul „Henry Coanda”, nu stia cum poate beneficia de asistenta medicala. Ea a fost sprijinita de FSC pentru a-si intocmi documentatia necesara, iar acum are medic de familie. Nici persoanele resortisante, nici unii functionarii publici ori cadre medicale nu cunosc bine legislatia cu privire la imigranti.
Conform legii, toti elevii si studentii cu sedere legala in România au dreptul la asistenta medicala gratuita, ca si ceilalti elevi. In acest sens, tinerii trebuie sa obtina o adeverinta de asigurat de la CAS, cu care sa se inscrie la un medic de familie. Cei care nu sunt elevi si nu au venituri trebuie sa plateasca la CAS contributia pe ultimele 6 luni, calculata la salariul minim brut pe tara. Proiectul derulat de FSC si OIM vine sa-i sprijine financiar pe strainii aflati in incapacitatea de plata. Lunar, 15 -20 de persoane beneficiaza de consiliere, orientare si chiar sprijin material. CIS organizeaza si sesiuni de informare pentru strainii care invata in judetul Bacau.
Silvia Patrascanu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.