9 ianuarie 2025

Centenar/ Un mucenic – Ilarion Argatu

S-au împlinit pe 2 august 100 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai însemnaţi duhovnici şi exorcişti români din secolul trecut. S-a născut la Valea Glodului, lângă Fălticeni, şi a avut de ales între a fi militar sau preot. Dumnezeu l-a convins să-l slujească, aşa încât astăzi avem modelul de vieţuire şi luptă pentru adevărul din cuvântul Atotputernicului.

Cel puţin trei elemente îl detaşează de ceilalţi duhovnici: vreme de 16 ani a stat ascuns prin podurile caselor din Oniceni, Valea Glodului, Giurgeşti şi Boroaia, pentru a scăpa de urgia stăpânirii comuniste (în acest timp, preoteasa a muncit cu ziua, pentru a-şi creşte cei cinci copii); a ridicat o monumentală biserică la Boroaia, jud. Suceava şi s-a ostenit pentru întemeierea a două mănăstiri la Ierusalim: una la Betleem, pentru călugări, şi una la Ierihon, pentru călugăriţe; a vindecat diverse boli trupeşti sau sufleteşti citind moliftele Sfântului Vasile, „pentru scoaterea demonilor din cei îndrăciţi“.



Bacăul apare în biografia arhimandritului Ilarion (Ioan) Argatu într-un element antum (aici şi-a făcut stagiul militar, la Şcoala de Ofiţeri în Rezervă, primind gradul de sublocotenent) şi două postume: în 2006, Editura „Casa Scriitorilor“ şi Imprimeria „Bacovia“ i-au tipărit părintelui Alexandru Argatu, fiul, două cărţi despre viaţa şi lucrarea duhovnicească a arhimandritului, iar Biserica Militară de aici a primit un serios sprijin de la boroieni: în urmă cu câţiva ani, timp de cinci zile (de luni, până vineri), enoriaşii din comuna suceveană au pus cele 54.000 de cărămizi în trupul construcţiei. A fost un gest menit a readuce în amintire episodul pregătirii lui Ioan Argatu pentru a fi ofiţer.

Vineri, 2 august, l-am sunat pe părintele Alexandru Argatu, la Boroaia, interesat de felul în care comuna îl omagiază pe binefăcătorul ei, la centenar. „Vom avea un program special, dar exclusiv bisericesc – a precizat preotul paroh. Va fi Sfântul Maslu până la ora 1, când vom cânta pe cele circa 30 de strofe din poeziile religioase alcătuite de arhimandrit. Sunt aşteptaţi cam 200 de oameni. Le-am pregătit un pahar de vin şi cornuleţe.“

Ba ar mai fi o legătură cu Bacăul, mai precis cu o personalitate artistică a locului: la Valea Glodului (avem şi noi, în comuna Glăvăneşti, un cătun cu acest nume, cu un sit arheologic foarte important) a ajuns Vasile Alecsandri, ca… peţitor. Refuzat fiind de tânăra boieroaică, viitorul dramaturg a pedepsit-o literar, preschimbând-o în… Chiriţa.

Astăzi spiritul preotului-mucenic trăieşte plenar: biserica din Boroaia este la fel de căutată de credincioşi, iar părintele Alexandru Argatu nu conteneşte din a-i cultiva memoria (tocmai a scos a 12-a carte tematică). Din multele învăţături duhovniceşti puse în versuri de arhimandritul Ilarion Argatu, măcar aceste două stihuri, în cheie coşbuciană: „Ce-i veşnic, nu dau pe-un lucru trecător./ S-o facă asta numai laşii vor!“



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img