15 ianuarie 2025

Centenar in premiera la Universitatea „Vasile Alecsandri”

100 de ani de la nasterea primului rector al intitutiei

Centenar in premiera la Universitarea „Vasile Alecsandri” din Bacau. Facultatea de Stiinte a institutiei impreuna cu Societatea Cultural – Stiintifica „Vasile Alecsandri” si Gruparea „Alumni Vasile Alecsandri” au organizat o intâlnire emotionanta pentru a celebra 100 de ani de la nasterea primului rector al universitatii, prof.univ.dr. Gheorghe Hasan.



Sub genericul „Ieri, azi, mâine. Triptic (a)temporal si axiologic”, in aula mare a Universitatii „Vasile Alecsandri” s-a organizat o manifestare emotionanta, la care au participat oameni de seama ai Bacaului si nu numai. Intr-o atmosfera incarcata de amintiri si lucruri frumoase s-a marcat implinirea a 100 de ani de la nasterea primului rector al universitatii – prof.univ.dr. Gheorghe Hasan. S-a ocupat de aceasta actiune Gruparea „Alumni Vasile Alecsandri” Bacau, filiala a Societatii Cultural-Stiintifice „Vasile Alecsandri”, în parteneriat cu Facultatea de Stiinte – Departamentul de Biologie, Ecologie si Protectia mediului, Complexul Muzeal „Ion Borcea”, Biblioteca Universitatii „V. Alecsandri” si Cercul stiintific si cultural „Traian Cantemir”. „Avem placuta misiune, ca universitate tânara, sa celebram primul centenar al primului rector al acestei institutii, o eminenta personalitate a lumii stiintifice”, a declarat in deschidere prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff, actualul rector al Universitatii „V.Alecsandri” Bacau. Au fost prezenti la eveniment fosti colegi, studenti, doctoranzi si colaboratori ai celui omagiat, cadre didactice active în anii ‘60-‘70, actuali studenti si masteranzi, profesori si muzeografi. Invitatul special a fost prof. Maria Antoaneta Hasan, fiica renumitului Gheorghe Hasan.

A infiintat 5 facultati in cei 11 ani de rectorat

Gheorghe Hasan a fost ctitorul învatamântului superior bacauan si rector din 1961 pâna in 1972 a Institutului Pedagogic de 3 Ani de atunci, azi Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau. In acest rastimp a infiintat cinci facultati – Filologie, Stiinte Naturale si Agricole, Matematica – Fizica, Istorie – Geografie, Educatie Fizica si a construit cladirile aferente, alaturi de alte doua camine studentesti, cantina, biblioteca, laboratoare de cercetare. Prin el, Bacaul a devenit la acea vreme un centru puternic pe harta universitara a României, la nivelul institutelor pedagogice. „Suntem acum, aici, sa dam o noua forta suflului academic. Cum? Prin readucerea lânga inima a valorilor autentice generate de acest institut de invatamânt, prin personalitatea lui Gheorghe Hasan, prin prezenta unor nume de marca care si-au impletit destinul cu acesta, prin valorizarea si actualizarea trecutului, prin asigurarea unei intâlniri intre generatii de profesori, de absolventi, de studenti”, a ararat si prof.univ.dr. Venera Cojocariu – presedinte Gruparea „Alumni Vasile Alecsandri”.

„Incidentele mele cu lumea” – o carte dedicata lui Gh. Hasan

Universitarul iesean Gheorghe Mustata l-a prezentat pe Gheorghe Hasan in cartea „Incidentele mele cu lumea”, dedicata memoriei, vietii si operei sale, nu doar ca pe un profesor „cu o pregatire enciclopedica”, un om de stiinta cu preocupari transdisciplinare si un filosof al biologiei, ci si ca pe „un bariton de exceptie”, un orator desavârsit, „cu har de la Dumnezeu”, iubit de studenti. De profesie biolog, specialist în morfologie comparata evolutionista si in ecologie, Gheorghe Hasan a fost si Presedinte al Comitetului pentru Ocrotirea Naturii – filiala Bacau, Presedinte al filialei Bacau a Sectiei de Biologie (intre 1967-1969), a publicat studii si eseuri de specialitate. S-a stins din viata pe 13 septembrie 2005

„Este un moment emotionant pentru mine. Tata a insemnat mult pentru mine, era un om deosebit. Iar aici, pentru aceasta provincie pedagogica, asa cum apare ea in romanul «Jocul cu margele de sticla » a lui Herman Hesse, tatal meu a fost a fost un adevarat magister ludi. Ma bucur pentru aceasta intâlnire care aniverseaza nasterea tatalui meu. Mi-am dat seama ca prin tot ce se intâmpla aici, jocul acesta minunat continua.”
Prof. Maria Antoaneta Hasan, fiica lui Gheorghe Hasan

„Gheorghe Hasan a fost ctitorul acestei unitati de invatamânt superior din Bacau, este cel care cladit si la modul propriu si la modul figurat o institutie in adevaratul sens al cuvântului, este cel caruia ii datoram foarte mult si la care ne raportam ca la un model absolut.”
Conf.univ.dr. Ioan Danila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img