26 noiembrie 2024

Centenar Alexandru Safran

S-au implinit, la 12 septembrie, 100 de ani de la nasterea teologului, filozofului, intr-un cuvant a carturarului Al. Safran. A fost una dintre cele mai cunoscute personalitati ale iudaismului actual, afirmat atat in plan religios, cat si in cel academic. A fost sef-rabinul Genevei, vicepresedinte al Uniunii Evreiesti Europene pentru Cultura si Educatie si, de asemenea, profesor universitar de istoria gandirii iudaice la mai multe universitati europene si din S.U.A.
In tara, la doar 19 ani, a detinut functia de rabin al Bacaului, dupa moartea tatalui sau, iar in 1940, este sef-rabin al Cultului Mozaic din Romania si, totodata, senator in Parlamentul Romaniei. In semn de recunoastere a calitatilor de lider spiritual, pe de o parte, si de teoretician in filozofie, pe de alta parte, a fost ales membru de onoare al Academiei Romane si i s-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Al.I. Cuza“ din Iasi, Premiul Fundatiei Culturale Romane (2000), Premiul prieteniei iudeo-crestine (2001, Franta) s.a.
Opera sa cuprinde lucrari de teologie, istorie si filozofie, dar si memorialistica. In 1996, Editura Hasefer a publicat versiunea in limba romana („Un taciune smuls flacarilor. Comunitatea evreiasca din Romania, 1939-1947“) a memoriilor aparute la Paris in 1989. Am gasit aici un miniportret al lui Lucretiu Patrascanu („Nu era dintre aceia care, odata ajunsi la putere, inspira teama. Avea alura unui intelectual si maniere curtenitoare, ceea ce nu era cazul cu toti ceilalti comunisti“) si al tatalui sau, care „s-a bucurat de o mare autoritate spirituala si religioasa, venea lume de pretutindeni sa-i ceara sfaturi“.
De Bacau a fost strans legat. Aici a urmat cursurile Gimnaziului „Ferdinand I“, iar in „Memorii“, de cate ori aduce vorba despre Bacau, il numeste „orasul meu natal“. Tonul este afectuos si nostalgic: „(in anii ‘40)… m-am dus la Bacau, unde m-am nascut, unde am crescut, unde am devenit rabin, ceea ce a fost pentru mine foarte emotionant. Populatia m-a primit cu o explozie de bucurie, iar autoritatile au venit sa-l salute pe copilul orasului. M-am rugat, in sinagoga tatalui meu, pe care o construise in curtea casei. Am aflat, nu de mult, ca atat casa, cat si sinagoga au fost demolate, au disparut de pe fata pamantului…“
In 1996, cand i s-a acordat titlul de Cetatean de onoare al Bacaului, publicistul Stefan Radu a realizat un dialog cu fostul sef-rabin Al. Safran. Radio „Alfa“ a difuzat, pe 19 septembrie, un fragment din acest interviu, in care Al. Safran isi marturiseste din nou iubirea pentru orasul natal.
Ioan Danila





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014