Cu o seriozitate aproape iesita din comun a fost pregatita celebrarea celor 100 de ani de la nasterea, la Moinesti, a pictorului, eseistului si poetului Pic Adrian. Societatea Cultural-Literara „Tristan Tzara“, prin presedintele ei, prof. Vasile Robciuc, a derulat cateva puncte esentiale pentru a marca personalitatea artistului cunoscut in strainatate, aproape necunoscut la noi: o expozitie de documente si reproduceri de arta, lectura unor mesaje primite de la organizatii din afara granitelor sau de la personalitati ale vietii artistice, un foarte bogat material informativ si un pertinent comentariu, insotite de traduceri. S-au lamurit si doua elemente tehnice obligatorii intr-o biografie: data nasterii este 3 (nu 5) septembrie 1910, iar Moinestiul este cel din judetul Bacau, nu o localitate din sudul tarii, cum sustin unii cercetatori. „Mizati pe linia dreapta, sustinea cu tarie Pic Adrian. Ea e singura care nu tradeaza infinitul“. in aceasta linie ne-am situat cei aflati in chiar ziua centenarului in cocheta sala de lectura a Bibliotecii Municipale „Stefan Luchian“. „Am ales Zilele culturale ale municipiului Moinesti in locul unor manifestari zgomotoase, pentru ca singura sansa ca orasul nostru sa se faca cunoscut este cultura“, a spus primarul Viorel Ilie. La uriasul volum de timp inmagazinat de Vasile Robciuc pentru a traduce poezia lui Pic Adrian ar trebui asociata publicarea acestuia intr-un volum. Mai ales ca „pe internet sunt doar doua texte in limba romana“ (C. Galben). S-au mai propus reconstituirea, la Moinesti, a Cabaretului Voltaire (Petre Isachi) si extinderea ariei de investigare culturala la zonele limitrofe (Ardeoaniul, de exemplu).
Patru dascali moinesteni-podureni – Vasile Iscu-Lacatusu, Carmen Balanica, Ioan Busuioc si Marioara Balaban si-au lansat cartea „George Enescu – personalitate-simbol a culturii romanesti“, apreciata unanim pentru valoarea didactica, dar si documentara a continutului. Au mai fost discutate alte doua lucrari – „Convorbiri fara aditionale“, de Cornel Galben si „Timpul zapezilor“, de Elena Calapareanu, in prezenta autorilor.
Un recital exceptional Stelian Preda, interventiile Corneliei Lupes, Elenei Buftea si Constantin Ardeleanu au rotunjit prima zi culturala moinesteana, aflata nu doar in linia dreapta a lui Pic Adrian, ci si in linia sensibila a acestuia si a noastra.
Ioan Danila