Mircea Baniciu, Tudor Gheorghe, Ladiszlau Bölöni, George Mihaita sunt doar câteva dintre multele celebritati care si-au indeplinit stagiul militar obligatoriu la Bacau, la unitatea 1184, fosta Scoala de ofiteri in rezerva. Alaturi de cei amintiti, au pasit pragul unitatii Bogdan Marin (Bodo, de la formatia Proconsul), Vasile Muraru, Petre Roman, dirijorul Ovidiu Balan, George Pruteanu, academicianul Dan Motreanu, (academician, profesor la Sorbona) si multi altii.
Iar peste drum de aceasta unitate, la cea de artilerie, a facut armata si Corneliu Iacobov. Unitatea 1184 s-a infiintat in 1965 si a disparut la finele anilor ’90, ca urmare a restructurarilor din Armata. Acum, acolo fiinteaza Batalionul de parasutisti „Smaranda Braescu“, una dintre putinele unitati ramase active pe strada general Stefan Guse.
George Mihaita, invitat permanent la masa ofiterilor
Unul dintre cei mai favorizati militari in termen de la Bacau a fost actorul George Mihaita. „M-au luat in armata la 32 de ani, in 1980, când deja eram cunoscut, mai ales din filmele de razboi ale lui Nicolaescu. Se poate spune ca aveam un statut special, ca eram rasfatat, si, ca dovada, saptamâna de saptamâna eram invitat permanent la un ofiter acasa, la masa.
Era bucuria lor sa ma cunoasca, sa ma aiba acolo. La incorporare aveam parul cam mare si m-a pus un ofiter sa ma tund. Nu am vrut, si a doua zi mi-am indesat bine parul sub cascheta si i-am spus «Raportez, m-am tuns». Dar el m-a prins cu minciuna, fiindca frizerul unitatii era, de fapt, in concediu.“
Baniciu, luat cu arcanul, dupa concert
Artistul Mircea Baniciu a facut tot ce i-a stat in putinta sa scape de armata, ceea ce i-a reusit timp de opt ani. „Trebuia sa ma inrolez in 1975, dar eram in plina perioada de spectacole si turnee cu Phoenix si Adrian Paunescu a intervenit sa ma scape. Apoi am apelat la tot felul de tertipuri sa evit armata, dar mi-a mers numai pâna in 1983, când deja implinisem 33 de ani, si când m-au prins dupa un concert pe care l-am avut la Timisoara. M-au trimis la Bacau. La un moment dat m-au scos la raport, ca m-au vazut cum imi fac singur tigari, din foite si tutun. Au crezut ca sunt droguri, dar le-am aratat ca e tutun olandez, de buna calitate si s-au apucat si ofiterii de fumat. Cel mai greu de suportat a fost frigul, care era atât de rau, de ingheta sticla cu apa la capul patului”, a spus Mircea Baniciu.
Fosti militari spun ca inclusiv Stefan Banica ar fi facut armata la Bacau. Contactat telefonic, artistul a refuzat politicos discutia si ne-a indrumat sa luam legatura cu departamentul PR al Trustului Media Pro. Unde, insa, nu se stiu amanunte din viata de militar in termen a artistului, daca aceasta a existat intr-adevar.
Bölöni, un tip elegant si riguros
Depre Ladiszlau Bölöni, colegii de leat si superiorii lui isi amintesc ca era un om foarte modest. Chiar daca desteptarea se dadea la ora 6, el se trezea la ora 5 dimineata si mergea pe terenul de sport sa faca alergare. A fost intrebat cum de nu apeleaza la cineva sa il mute de la Bacau, sau chiar sa il scape de armata, iar el a raspuns ca daca exista cineva care sa aiba interes, va face acest lucru. Intr-adevar, la interventia lui Mircea Lucescu a fost luat la Bucuresti, pentru a face parte din echipa nationala.
Privilegii si rigori
La UM 1184 a facut stagiul militar si profesorul bacauan Eugen Sendrea, specialist in patrimoniu. “Armata la Bacau era grea pentru soldatii in termen, avea cel mai prost renume din tara. Stagiul militar pe care l-am facut eu, in anii 1974-1975, a fost foarte sever, la sânge. In schimb, aveam hrana buna, iar uneori mai saream si gardul si ne intorceam in unitate cu câte o sticla de votca, pentru baieti. Am fost coleg, de exemplu, cu politicianul taranist Vasile Lupu, care ne cânta la fluier. Apoi, a mai fost regretatul George Pruteanu, care era mereu scos la raport si mustrat in fata detasamentului, fiindca avea gura mare si mereu avea ceva de comentat”, a spus Eugen Sendrea.
Toate vedetele au avut un statut special, s-au bucurat de privilegii de invidiat in catanie. In aceeasi unitate, insa, isi faceau stagiul militar si soldati obisnuiti. Pentru ei nu existau favoruri, ci doar instructie si rigori. In plus, si obiceiurile cataniei: trenuletul cu crengute la ferestre, spalatul toaletei cu periuta de dinti, scosul apei din incapere cu siretul de la bocanci, conducerea „auto” cu valize pe sub paturi si multe altele, de care insa celebritatile nu au avut parte.
Au facut armata la UM 1184 Bacau:
– actorul si cântaretul Tudor Gheorghe, actorul Vasile Muraru, cântaretul Aurelian Andreescu, doctorul Robert Coneac, doctorul Ilarie Popescu, actorul Geo Popa, antrenorul Vasile Simionas etc.