15 noiembrie 2024

Celebrarea misterului central al credinţei romano-catolice

Săptămâna care pregăteşte sărbătoarea Învierii Domnului se numeşte Săptămâna Sfântă. Ceea ce este central în această săptămână este aşa-numitul Triduum pascal, constituit de zilele de: Joia Sfântă, Vinerea Sfântă şi Sâmbătă Sfântă care culminează cu Vigilia pascală.

Joia Sfântă este caracterizată de Liturghia Crismei care are loc la Catedrala din Iaşi la ora 10.30, acolo unde episcopul diecezei, Preasfinţitul Petru Gherghel, înconjurat de toţi preoţii, va celebra această Liturghie ca o comemorare a instituirii Sfintei Preoţii. La această Liturghie se sfinţesc uleiurile sfinte folosite în cadrul sacramentelor: Botez, Mir, Ungerea bolnavilor şi Preoţie.



Sfânta Liturghie de la ora 18.00 este numită şi Cina Domnului pentru că reaminteşte de instituirea Sfintei Euharistii. În cadrul acesteia, un gest ritual specific este spălarea picioarelor, pe care şi Isus a săvârşit-o faţă de apostolii săi ca semn al slujirii sale. După sfânta Liturghie, va avea loc adorația lui Cristos din Sfânta Euharistie după următorul program:

– Adorația copiilor: 19.30 – 20.30;
– Adorația persoanelor consacrate: 20.30 – 21.30;
– Adorația tinerilor: 21.30 – 22.30;
– Adorația pentru toți credincioșii: 22.30 – 23.30.

În Vinerea Sfântă, la ora 17.30 se va celebra Calea Sfintei Cruci; iar la 18.00 va avea loc Ceremonia pătimirii și morții lui Isus pe cruce în cadrul căreia se va cânta Pătimirea Domnului Isus Cristos după sfântul Ioan pe roluri, va fi dezvelită şi se va adora Sfânta Cruce. Este zi de post și abstinență.

Sâmbăta Sfântă este o zi în care nu se celebrează sfânta Liturghie. Singura celebrare este cea a Vigiliei Pascale de la ora 21.00. Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului cuprinde următoarele părţi: Binecuvântarea focului şi aprinderea lumânării pacale; Preconiul: vestirea solemnă a Învierii Domnului; Liturgia baptismală; Liturgia euharistică; Procesiunea pe străzile oraşului; Binecuvântarea alimentelor pascale.

În Duminica Învierii sfintele Liturghii vor fi la orele 8.00, 9.00, 10.30, 12.00 şi 18.00.

Luni şi marţi, în a doua şi a treia zi de Paşti, bucuria Învierii Domnului continuă să fie sărbătorită la sfintele Liturghii care vor fi ca în zi de duminică.

Pentru a trăi din plin bucuria spirituală a Învierii Domnului, credincioşii sunt invitați să experimenteze vindecarea spirituală participând la sfânta Spovadă, loc al milostivirii lui Dumnezeu, după următorul program:

– Joia Sfântă: între orele 17.00 – 23.30.
– Vinerea Sfântă: 6.30 – 12.00 şi 15.00 – 20.00.
– Sâmbăta Sfântă: 6.30 – 13.00.

Dorim tuturor credincioşilor catolici o sărbătoare a Învierii Domnului plină de sens şi de bucurie spirituală, iar, fraţilor ortodocşi, un post binecuvântat plin de roade spirituale!

Biroul de presă al Decanatului de Bacău




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014