19 ianuarie 2025

Cel mai mare pericol stă în mâinile celui mai mic discernământ

Când, în martie anul trecut, au început negocierile între Kiev și Moscova, într-un oraș din Belarus, diplomații ruși au avut un șoc. În fața lor, la masa tratativelor, se afla un grup de șmecherași în trening și cu șepci pe cap, care erau mai preocupați să înjure decât să negocieze. Zile în șir, scenariul s-a repetat, până când negocierile s-au fisurat, iar unul dintre „negociatorii” ucraineni a fost împușcat în cap de serviciile secrete din țara sa, pe motiv că era trădător. Ulterior, avea să fie decorat ca erou de război.

Dacă nu înțelegeți nimic, nu e nicio problemă. Nici alții nu au înțeles decât mult mai târziu. În vreme ce Rusia avea o structură clară – politicienii comandau Armata, militarii luptau, iar diplomații negociau – Ucraina, aflată sub o puternică influență occidentală, avea o altă gândire. În Ucraina, militarii luptau, dar făceau și afaceri, diplomații nu mai existau, iar politicienii, în principal cei din gașca lui Zelenski, făceau de toate: politică, afaceri, diplomație, presă, etc.



Multă vreme, rușii, dar și celelalte state din sfera de influență a BRICS, SCO, ori din așa-numitul „Sud global,” au avut o problemă în a înțelege liderii occidentali și întregul establishment. În termeni populari, problema se punea în felul următor: sunt proști sau doar se prefac?

Dilema este imensă: soluțiile pentru rezolvarea problemei sunt diametral opuse. Dacă se prefac doar a fi proști, situația este extrem de complicată, întrucât sunt șanse să fi prevăzut scenarii diverse, să fi imaginat capcane, modalități de rezolvare a problemelor și așa mai departe. Dacă sunt proști de-a binelea, situația este și mai tragică, întrucât prostul este imprevizibil.

Această dilemă a persistat pe parcursul întregului an 2022 și pe o parte din anul 2023. În a doua jumătate a acestui an, pare că Estul a reușit să afle răspunsul la întrebare.

Liderii occidentali sunt de o incompetență crasă. Să lăsăm problemele geografice ale miniștrilor germani sau britanici, alea țin mai mult de lipsa unei culturi generale. Dar să ne uităm la orice domeniu doriți dumneavoastră și veți vedea că, de câțiva ani, toate merg pe o traiectorie descendentă. Educația, Sănătatea, Economia, până și Apărarea sunt la pământ. Despre Afacerile Externe nu mai are rost să vorbim, diplomația este o artă uitată.

Prin urmare, nu este deloc anormal ceea ce se întâmplă în lume. Nu e de mirare că planeta a luat foc și conflictele izbucnesc peste tot, deoarece unii, prea puțin dotați la mansardă, au ajuns sau au fost puși în funcții de decizie.

Prin urmare, aprindeți o lumânare și rugați-vă să le dea Dumnezeu ăstora de ne conduc mintea românului de pe urmă.

Că altfel, nu ne rămâne decât să ne încolonăm și să pornim în ordine spre cimitir.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img