13 ianuarie 2025

Cel mai mare colegiu din judet nu are sala de sport

Ore de educatie fizica in clasa de meditatii

Ore de sport intr-o fosta sala de meditatii. Elevi inghesuiti intr-o incapere de 3 pe 4 metri, unde pot efectua numai exercitii motrice si tenis de masa. Iar pentru activitati in aer liber, trebuie sa se multumeasca doar cu un teren betonat, neingradit, cu porti rupte si stative de baschet ruginite. Asta in conditiile in care ministrul Educatiei intentioneaza sa mareasca numarul de ore pentru educatie fizica si in licee, incepând cu clasele a IX-a. Toate acestea se intâmpla in Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau, cel mai mare liceu din judet, care nu are sala de sport.



Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau nu are sala de sport. Este cel mai mare liceu din judet, cu toate formele de invatamânt – de zi, seral, cu frecventa redusa, ruta progresiva si scoala post liceala, in care invata peste 1.950 de elevi, dar care nu au unde sa isi desfasoare orele de educatie fizica. Din lipsa de spatiu, s-a incropit o asa zisa sala de sport, dar intr-o fosta clasa de meditatii. Doar ca locatia e mult prea mica pentru o astfel de destinatie, inghesuita si neaerisita. Aici se pot efectua doar activitati simple de motricitate sau de tenis de masa si, eventual, competitii de sah. Atât. In rest, in incinta colegiului, exista un teren de sport, neacoperit, dar in care nu s-a mai realizat nicio investitie de ani buni de zile. Si aici betonul e spart, gardul imprejmuitor e rupt, portile abia se mai tin, stativele pentru baschet au ruginit. Liceul a fost construit in 1969, iar de atunci conducerile intitutiei de invatamânt s-au luptat, in fiecare mandat, sa obtina banii necesari pentru ridicarea unei sali de sport. In zadar, insa.

Au fost bani, dar s-au blocat

In urma cu sase ani, s-a aprobat o finantare de la Guvern, de 1.890 mii lei (plan de investitii publicat in Monitorul Oficial din 21.05.2007), pentru realizarea unui campus scolar ce ar fi cuprins si o sala de sport, dar pe fondul crizei economice, orice investitie a stagnat.

„Era o poveste frumoasa. Pacat ca nu s-a finalizat. Era un obiectiv de investitii si reabilitare prin care urma sa prelungim Corpul A cu inca 22 de sali, sa renovam si recompartimentam caminul, sa reabilitam cantina si atelierele, dar si sa se construiasca o sala de sport. Era un campus scolar pentru secolul XXI, cu toate facilitatile necesare desfasurarii procesului instructiv – educativ. Dupa ce s-au obtinut toate avizele, in momentul in care s-a ajuns la Ministerul Educatiei, era luna decembrie, n-am sa uit, ni s-a spus «ne pare rau, a inceput criza, nu mai sunt bani, ramâne pentru alta data.»”
prof. Dana Enache – director Colegiul Economic „Ion Ghica”

„Facem si noi cum putem si ce putem”

In aceste conditii, cei trei profesori de educatie fizica din colegiu sunt nevoiti sa isi regândeasca zilnic modul in care isi desfasoara programa pe orele de sport. Cele mai mari probleme sunt intâmpinate atunci când vremea nu permite efectuarea activitatilor in aer liber. „Când timpul nu ne permite sa lucram afara, ne desfasuram orele in sala de sport, impropiu spus sala de sport, de fapt o fosta sala de meditatii. E ca o sala de fitness. Putem efectua doar exercitii pentru dezvoltarea fortei in brate, abdomen si picioare, gimnastica si cam atât. Pe teren, ne ingramadim trei profesori pe acelasi spatiu. Dar numai când e cald afara si nu ploua sau ninge. Facem si noi cum putem si ce putem. Ar fi necesara o investitie majora. E o necesitate maxima”, a declarat si prof.sport Sorin Toma, de la acelasi Colegiul Economic „Ion Ghica”.

Un nou proiect

sala-sport-colegiul-economic2Acum se lucreaza la un nou proiect. In sedinta din luna ianuarie, consilierii locali au aprobat alocarea unui teren de 900 mp pentru construirea unei sali de sport in incinta Colegiul Economic „Ion Ghica”. Numai ca locatia a fost aleasa tocmai pe terenul de sport actual, iar noua investitie ar vitregi elevii de efectuarea orelor de sport si in aer liber. Nu se stie insa in ce conditii va fi ridicata constructia, dar se spera ca lucrarile sa inceapa in toamna. Problema necesitatii ridicarii unei locatii in care sa se desfasoare orele de sport a aparut in timp, pentru ca, in anii ’70, la construirea cladirii in care functioneaza acum Colegiul Economic „Ion Ghica” s-a luat in considerare doar un efectiv de 250 de elevi. Ulterior, numarul acestora a crescut, ceea ce a dus si la modificari privind structura salilor de clasa, a caminului, a atelierelor de lucru si cantinelor. Si, implicit, a aparut si nevoia construirii unei sali de sport.

„Speram ca de la toamna promisiunea Consiliului Local Bacau se va concretiza, iar dupa ce se obtin toate aprobarile sa inceapa si aceasta noua constructie. Regretul nostru e ca este localizata pe terenul de sport. Daca se realiza acel campus scolar, pentru ca acolo toate erau gândite dupa realitatile de la fata locului, adica si cu sala de sport si cu teren aferent in exterior, era minunat. Dar e minunat acum ca o sa avem in sfârsit si o sala de sport. Insa nu stiu când o sa o si vedem, pentru ca nu stim când se va finaliza constructia ei”.
prof. Dana Enache – director Colegiul Economic „Ion Ghica”

Primaria a mai promis

In timp, Primaria Bacau a mai promis campusuri scolare in municipiu. Romeo Stavarache in 16.05.2008: „Vom face doua noi campusuri. Primul va fi unul de Arta, cu doua colegii – unul de muzica si unul de arte plastica. Iar unde este acum liceul de arta, vom face unul de informatica. Este clar ca acel campus va avea aceasta destinatie. Asta e clar! A inceput lucrarea, se scoate la licitatie (!), si sper in doi ani de zile sa avem un nou campus. Si, am obtinut deja acordul Ministerului Educatiei, pentru un campus sportiv, cu sali de sport, cu o dotare extraordinara, cu tot ce trebuie. Sunt bani…”

Apoi, in strategia de dezvoltare 2007-2013, aceeasi Primarie Bacau are trecut la capitolul investitii pentru reabilitarea, consolidarea, modernizarea si dotarea institutiilor de invatamânt nu mai putin de 45 milioane de euro. Cu acesti bani urmau sa se construiasca doua gradinite si o cresa, un campus scolar nou pe strada Constantei, un nou corp de cladire, o sala de sport, ateliere noi si reabilitare Colegiul „Economic” si extindere Colegiu „Alecsandri”. Nimic din toate acestea nu exista nici macar in faza de studiu de fezabilitate.

O investitie similara a fost blocata la Parincea

O investitie care promitea conditii mai bune pentru elevi, dar si pentru cadre didactice navetiste a ramas de izbeliste si in Parincea. Este vorba de cel mai mare proiect in sistemul de educatie din judetul Bacau, un campus scolar, ce urma sa se constuiasca in centrul comunei (era vorba despre o scoala tip P+2, extindere Corp B, sala sport, 10 garsoniere pentru profesori, club cantina, internat, laboratoare, grupuri scolare si ateliere scolare, centrala termica). Inceputa timid in 2008, lucrarea a primit o finantare de numai 2 miliarde lei vechi din cele aproape 20, cât era nevoie. De atunci, nu s-a mai facut nimic, iar totul a fost lasat in paragina.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img