De ani de zile oferta de locuri de muncă se menține aproape constantă, foarte multe posturi rămânând neocupate, deși numărul șomerilor este de peste 8 ori mai mare. Și aceasta nu pentru că șomerii nu ar dori să se angajeze, ci deoarece nu corespund din punct de vedere al nivelului de pregătire profesională.
Marea majoritate au un nivel extrem de scăzut de instrucție și educație și mulți alții dintre ei sunt, practic, analfabeți. Mai exact, 6,48 la sută dintre cei aproximativ 11.000 șomeri, aflați, la sfârșitul lunii decembrie 2022, în evideța Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bacău, nu au deloc studii.
Alți 66,68 la sută au terminat cursurile doar ale unei școli primare, gimnaziale ori ale unei unități de învățământ profesional sau de arte și meserii. 20,26 la sută dintre șomeri au finalizat cursurile unui liceu sau ale unei școli postliceale și numai 3,58 la sută au absolvit o facultate. Revenind la șomerii fără studii sau cu un nivel extrem de redus de pregătire profesională, ponderea acestora o reprezintă cei din mediul rural.
Din cauza pregătirii lor slabe sau chiar inexistente, ei au îngroșat rândurile șomerilor de lungă durată, foarte greu ocupabili.