23 decembrie 2024

Cei mai buni fotbaliști africani

Deși este binecunoscut faptul că Africa este cel mai defavorizat și cel mai sărac continent de pe întreaga planetă, totuși greutățile cu care se confruntă oamenii de aici i-au făcut pe unii dintre ei să devină campioni în diferite sporturi și exemple de urmat de către noile generații.

Lipsurile din copilărie, greutățile materiale, foamea de succes și de a-și crea o viață mai bună atât pentru ei, cât și pentru familiile lor i-au determinat pe mulți africani să înceapă o carieră în fotbal și să viseze cu ochii deschiși că într-o zi vor juca pentru cele mai mari echipe din Europa.



Pentru unii dintre ei acest vis chiar a devenit realitate, iar de-a lungul timpului ne-am putut bucura de fotbaliști africani excepționali. O parte dintre ei vreau să ți-i prezint și eu în continuare, însă nefiind vorba neapărat despre un top, ci mai mult despre o simplă înșiruire:

Mohamed Salah

Mulți specialiști din domeniu îl consideră pe Mohamed Salah drept cel mai bun fotbalist african al tuturor timpurilor. Evident că în astfel de situații poate să apară și o doză de subiectivism, însă e clar că Mo Salah a scris istorie în acest sport și continuă încă să facă asta.

Născut pe data de 15 iunie 1992 în Egipt, Salah bineînțeles că a început fotbalul în țara sa natală, mai exact la echipa de juniori Ittihad Basyoun, în anul 2004. A trecut apoi pe la cluburile Othmason Tanta și Al Mokawloon, la acesta din urmă făcându-și și debutul la seniori, jucând aici între 2010 și 2012.

N-a petrecut prea mult timp în fotbalul egiptean, fiindcă în 2012 elvețienii de la Basel deja puseseră ochii pe el și l-au transferat pe “Bătrânul Continent”. A stat și aici timp de două sezoane, pentru ca mai apoi să urmeze un pas uriaș în cariera sa – transferul la Chelsea Londra, club pe meciurile căruia poți să pariezi oricând vrei la case de pariuri online.

Cu toate acestea, patronul rus de la acea vreme al clubului londonez, Roman Abramovic, n-a fost prea impresionat de performanțele lui Salah, care timp de 2 ani a jucat în 13 meciuri și a înscris doar de două ori.

Asta a condus la faptul ca egipteanul să fie împrumutat, pe rând, la Fiorentina și apoi la AS Roma. În Italia acesta a cunoscut pentru prima dată succesul real în fotbalul mare, motiv pentru care romanii l-au și cumpărat definitiv după un sezon în care a jucat împrumutat.

Performanțele egipteanului la Roma au continuat și în următorul sezon (2016-2017), acela fiind însă și ultimul petrecut la Roma. Tot o echipă din Anglia a pus atunci ochii pe el, fiind vorba de data aceasta de Liverpool.

Odată ajuns pe Anfield, Salah a început să cunoască cu adevărat succesul, el jucând chiar și în prezent pentru “cormorani”. În momentul de față statisticile lui Salah la Liverpool arată 250 de apariții și 155 de goluri înscrise pentru echipă, devenind așadar una dintre legendele de pe Anfield.

În tricoul lui Liverpool, Salah a câștigat cam tot ce se putea în fotbal: campionatul în Premier League, trofeul Champions League, Supercupa Europei, Campionatul Mondial al Cluburilor, FA Cup, EFL Cup și FA Community Shield.

Și la naționala Egiptului Salah a scris istorie, marcând de 57 de ori în cele 100 de apariții. N-a obținut până acum niciun trofeu internațional, cele mai mari performanțe cu Egipt fiind finalele Cupei Africii pe Națiuni din 2017 și 2021.

Printre distincțiile primite de Salah se numără 2 titluri de cel mai bun jucător african al anului, 3 titluri de golgheter în Premier League și 3 titluri de cel mai bun jucător din Premier League.

George Weah

Din această listă selectă a fotbaliștilor africani n-avea cum să lipsească George Weah, care a fost și primul african care a reușit să câștige Balonul de Aur.

Cariera sa a fost una impresionantă și a bifat o mulțime de cluburi de top din Europa, printre care se numără AS Monaco, PSG, AC Milan, Chelsea, Manchester City și Marseille.

Cele mai importante trofee din fotbal câștigate de George Weah au fost titlul în Serie A (în sezoanele 1995-1996 și 1998-1999), titlul în Franța (1993-1994), FA Cup în Anglia (1999-2000) și Cupa Franței (1990-1991, 1992-1993 și 1994-1995).

George Weah a fost un fotbalist atât de apreciat și de emblematic încât, după retragerea din fotbal, a devenit la un moment dat chiar și președinte al Liberiei, mai exact între anii 2018-2024.

Este considerat cel mai bun fotbalist care n-a jucat niciodată la o Cupă Mondială. Totuși acest lucru a fost reușit de către fiul său, Timothy Weah, care a jucat pentru Statele Unite la Cupa Mondială din Qatar din 2022.

Samuel Eto’o

Camerunezul Samuel Eto’o a fost unul dintre cei mai mari atacanți în perioada sa de glorie, iar de acest lucru ne putem convinge aruncând o privire peste statisticile sale: 293 de goluri înscrise în cele 587 meciuri jucate la echipele de club, alături de alte 56 de reușite în tricoul Camerunului.

Cea mai bună perioadă a fost cea petrecută la Barcelona, fiindcă în tricoul catalanilor a avut 144 de apariții și 108 goluri marcate, deci o medie absolut fabuloasă.

Eto’o a trecut însă pe la multe alte echipe importante din Europa, astfel că pe lângă Barcelona putem aminti Real Madrid, Inter Milan, Chelsea, Everton, Sampdoria, Espanyol, Mallorca și altele.

Drept recunoaștere pentru o carieră încununată de succes, dar nu numai, în 2021 Samuel Eto’o a fost ales președinte al Federației Cameruneze de Fotbal, poziție pe care o ocupă și în prezent.

În ceea ce privește trofeele câștigate de Eto’o, lista este una absolut impresionantă: de 3 ori Champions League, de 3 ori titlul în La Liga, de 2 ori Cupa Africii pe Națiuni, o dată titlul în Serie A, de 2 ori Copa del Rey în Spania, de 2 ori Cupa în Italia, precum și Campionatul Mondial al Cluburilor.

De asemenea, este și câștigător al medaliei de aur la Jocurile Olimpice din 2000 cu naționala Camerunului.

Didier Drogba

Didier Drogba, fotbalist născut în Coasta de Fildeș, este una dintre legendele clubului Chelsea Londra, fiindcă acolo a cunoscut cu adevărat gloria și cea mai bună perioadă din cariera sa.

Pentru clubul londonez Drogba a jucat 254 de meciuri, timp în care a reușit un număr remarcabil de 104 goluri. Este, de altfel, și primul fotbalist african care a reușit să depășească pragul de 100 de goluri înscrise în campionatul englez.

Pe lângă cele 4 titluri Premier League și trofeul Champions League câștigat cu Chelsea, Drogba se poate lăuda și cu alte recorduri personale stabilite în perioada când a evoluat pe Stamford Bridge.

De exemplu, a fost de 2 ori golgheterul Premier League și deține recordul pentru cele mai multe goluri înscrise pentru Chelsea de către un fotbalist non-englez.

Alte echipe importante pe la care a trecut Drogba au fost Marseille și Galatasaray, iar în Turcia ivorianul a reușit să câștige titlul, Cupa și Supercupa, deci tot ce se putea câștiga.

Drogba bineînțeles că este fotbalistul-legendă al Coastei de Fildeș, fiindcă a jucat pentru națională 105 meciuri, timp în care a înscris un număr record de 65 de goluri, fiind deci golgheterul all-time.

Pe lângă cele 4 nume uriașe de fotbaliști africani prezentate mai sus, lista poate fi mult continuată și cu alți jucători care au scris istorie. Dintre aceștia pot fi amintiți, de exemplu, Yaya Toure, Sadio Mane, Riyad Mahrez, Michael Essien, Jay-Jay Okocha sau Roger Milla.

Cu siguranță continentul african va livra și în viitor fotbaliști de mare clasă care ne vor încânta prin evoluțiile și performanțele lor.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img