Românii vor avea din nou posibilitatea de a-şi cumpăra vechime la pensie în limita a şase ani, în cazul în care nu au contribuit suficient în sistemul public. Prevederea pe care mulţi români o aşteptau apare într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pregătit de Ministerul Muncii.
E oficial! Vechimea în muncă va putea fi cumpărată. Persoanele care nu au cotizat suficient pentru pensie vor putea plăti pentru 6 ani. Astfel, persoanele care nu îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare pentru a accede la o categorie de pensii vor putea avea posibilitatea să contribuie la sistem. Acestea vor putea plăti contribuțiile de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială se arată într-un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, publicat de Ministerul Muncii, prin derogare de la prevederile legii, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Proiectul mai prevede că până la data de 1 septembrie 2021, persoana care îndeplinește condițiile poate încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate sau pensiei anticipată parțială.
Condiții pentru solicitanți
La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declaraţie, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulative:
- a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
- b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;
- c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.
Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprins între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială.
În situații excepționale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, declarate în condițiile legii, angajatorul/angajatorii a/au încetat activitatea și/sau dacă arhiva acestuia/acestora nu mai poate fi identificată, perioadele prevăzute pot fi valorificate pe baza informațiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de muncă, existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare. Arhiva electronică cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă cât și carnetele de muncă scanate, mai prevede proiectul de ordonanță de urgență.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.