11 ianuarie 2025

Ceferistii bacauani se solidarizeaza cu grevistii: Razmerita aduce banii de salarii

Salarizarea la CFR se face pe trepte profesionale, de la 1 la 42.
Treapta 40 inseamna un brut de 1800 lei, la care se adauga sporurile. Dupa toate retinerile prevazute de lege, un angajat situat pe treapta 40 (cu zeci de ani vechime si supercalificat) primeste o suma neta lunara de 1700 lei. „Nu vorbim de marii sefi, spun sindicalistii. Ei nu sunt platiti dupa aceasta schema si au lefuri negociate si confidentiale.”

Ceferistii bacauani se solidarizeaza cu miscarea colegilor lor din Iasi, care au intrat in greva spontana. Cu toate acestea, nu vor recurge inca la miscari de protest. Liderii lor de sindicat au primit asigurari ca salariile intarziate vor intra in cont. Desi continua lucrul, feroviarii bacauani sunt gata
sa protesteze daca grevistii de la Iasi vor fi pedepsiti.



In Gara Bacau, activitatea a decurs normal ieri, desi ceferistii erau nemultumiti fiindca nu si-au primit salariile, iar ecourile grevei de la Iasi, unde au fost oprite pe linie 3 trenuri, au ajuns pana la ei. Feroviarii din gara bacauana sunt solidari cu protestatarii din Iasi, dar au ales sa-si duca la indeplinire sarcinile de serviciu. „Intelegem reactia colegilor din Iasi, dar salariatii de la Bacau nu si-au exprimat dorinta de a face la fel, ne-a declarat Daniel Birgu, vicelider de sindicat CFR. Imediat dupa evenimentul de la Iasi, am primit asigurari ca banii ne vor intra pe card pana in seara. Nu are, asadar, rost sa protestam acum.” Salariatii sunt intrigati ca s-au gasit urgent fonduri pentru plata salariilor si nu inteleg de ce trebuie sa faca razmerita pentru a-si primi drepturile. In ultimele luni, angajatii celor trei ramuri ale SNCFR (Calatori, Marfa si Infrastructura) si-au primit salariile in 4 transe lunare, desi, potrivit contractului colectiv de munca, datele pentru avans si lichidare sunt 30 si 15 ale lunii. Angajatorul justifica aceasta situatie prin scaderea traficului de calatori si marfa pe caile ferate.

Ii vor apara pe protestatarii din Iasi

Sindicalistii de la SNCFR nu sunt suparati doar pe modul in care le sunt achitate drepturile salariale, ci si pe lipsa investitiilor in acest domeniu. „Iata ce se intampla pe calea ferata, considerata ani de zi cea mai sigura ruta de transport, ne-a declarat un ceferist. Doua accidente feroviare intr-o zi! N-as fi crezut, cu ani in urma, ca este posibil asa ceva. Acum, autoritatile cauta tapi ispasitori. Despre reparatiile capitale intarziate nu se vorbeste. Nici despre reducerea personalului, care afecteaza calitatea muncii”. Desi „fierb”, salariatii se tem sa spuna prea multe si cred ca pe colegii lor din Iasi ii asteapta masuri disciplinare, mai ales ca sunt doar 11, deci usor de pedepsit.
[ad#stire] „Noi nu am intrat in greva cand au venit salariile in rate si tarziu, dar daca va fi concediat unul din cei 11, oprim si noi lucrul”, dau asigurari sindicalistii. Acestia spun ca politica de dupa „90 a dus la degradarea imaginii ceferistilor. „Se spune mereu ca avem salarii mari, in timp ce conditiile din trenuri sunt jalnice. Nu sunt angajatii de vina pentru lipsa investitiilor. Iar salariile nu sunt asa mari. Fiecare marire din ultimii 19 ani am obtinut-o doar prin greva”.

Doina Mincu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img