19 ianuarie 2025

Cealaltă față a războiului

Americanii fac un misto crunt de Uniunea Europeană: Bloomberg scrie că europenii nu mai au nevoie de gaze naturale întrucât criza economică generată de scumpirea gazelor a dus la închiderea a numeroase fabrici. Prin urmare, criza economică este un … aliat neașteptat al UE. Desigur, ne amintim că criza gazelor a fost generată de sancțiunile impuse Rusiei și, apoi, de aruncarea în aer a conductei Nord Stream, ambele acțiuni puse la punct de americani.

Așadar, din cauza închiderii fabricilor din Germania, consumul de gaz a scăzut, în luna iunie, cu 22 de procente față de 2022, iar la nivelul UE scăderea a fost de 15%. Dar asta nu este totul. Prețul gazelor a crescut la aproximativ 35 euro pe megawați-oră, comparativ cu media de puțin peste 20 euro în perioada 2010-2020, iar prețurile cu ridicata ale energiei electrice depășesc 140 euro pe megawați-oră, mai mult de trei ori față de media 2010-2020 de 38,5 euro. Și, încă, situația este și mai gravă, managerii se tem că o redeschidere a unor capacități de producție ar genera o creștere a cererii și, prin urmare, o nouă creștere a prețurilor.



Aceasta este capcana în care a intrat Uniunea Europeană, și, mai ales, Germania. Fabricile se închid din cauza prețului crescut al energiei și nu mai pot fi redeschise deoarece creșterea cererii poate determina o nouă creștere a prețului la gaze și electricitate.

În fața acestei situații, Germania a decis să importe îngrășăminte din Rusia deoarece prețul gazelor a făcut prohibitivă producția lor în țară. Berliner Zeitung scrie că Serviciul de Statistică și Asociația Industriei Agricole Germane indică o creștere a importurilor de îngrășăminte esențiale cu azot din Rusia cu 334% în condițiile în care prețul gazelor și al electricității reprezintă 80-90% din costul acestora. Potrivit Asociației, creșterea prețurilor la energie în Germania a dus în cele din urmă la declinul întreprinderilor chimice locale. După aceasta, după cum notează jurnaliștii publicației, Germania a început să importe îngrășăminte în volume mai mari. Acum, Germania importă aproximativ 95% din toate îngrășămintele cu azot care sunt folosite de țară.

Cum criza energetică a lovit puternic Germania, nu este de mirare că, în țară, are loc o reevaluare a priorităților. Astfel, scrie EUObserver, gigantul energetic german RWE a demarat procesul de demontare a unui parc eolian, provocând o reacție puternică din partea activiștilor și a comunității ecologiste. Această decizie a venit ca parte a planului de extindere a unei mine de cărbune de lignit în regiunea de vest a Renaniei de Nord-Westfalia, în ciuda obiecțiilor legate de impactul negativ asupra mediului și a schimbărilor climatice.

În aceste condiții, nu este de mirare vestea cum că importurile UE de Gaz Natural Lichefiat din Rusia au atins niveluri record. Evident, GNL-ul rusesc e mult mai scump decât gazul natural venit prin conducta, deși, în esență, este același produs. Ceea ce ne arată încă o dată ipocrizia liderilor UE.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img