* primarul orașului Slănic-Moldova a devenit copreședinte al acestei asocieri
Capitala Republicii Moldova, Chișinău, a fost, în week-end-ul care s-a încheiat, martora unui eveniment de o anvergură impresionantă: prima sesiune ordinară a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM).
CALRRM este o organizație transfrontalieră și paneuropeană constituită din Asociația Orașelor din România (AOR), Asociația Comunelor din România (ACoR) și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), reunind în total peste 2500 de primării de comune și orașe din România și Republica Moldova.
Pe lângă primarii din cele două țări, membri ai asociațiilor amintite, la întâlnirea de la Chișinău au participat și premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, ministrul plenipotențiar în cadrul Ambasadei României în Republica Moldova, Marius Ciprian Toth, și directorul Programului USAID „Comunitatea Mea” Daniel Șerban.
În cadrul evenimentului a fost adoptat Statutul Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, fiind stabilit și programul de activități pentru perioada 2023-2024.
„O relație mai strânsă între localitățile de pe ambele maluri ale Prutului va aduce mai multă bunăstare și o creștere a activității sociale și economice. Acest angajament face parte și din agenda noastră de integrare europeană. Consiliul nou creat va aduce mai multă cooperare la nivel local și va completa agenda dinamică deja existentă a guvernelor de la Chișinău și București”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, dl Dorin Recean.
Prima președintă a CALRRM a fost aleasă Tatiana Badan, președinta CALM, iar Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, Sibiu, în calitate de reprezentant al ACoR, și primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, în calitate de reprezentant al AOR, au devenit copreședinți ai acestei structuri. Funcția de președinte va fi asigurată, prin rotație, de cele trei asociații membre ale CALRRM.
„Prin intermediul acestei asocieri, primarii din România și Republica Moldova își propun să acționeze în comun pentru viitorul european al localităților pe care le reprezintă, în spațiul cultural și economic al Uniunii Europene. De asemenea, acest consiliu își propune să intensifice schimburile de experiență dintre primăriile celor două țări, să consolideze autonomia locală și să permită dezvoltarea unor proiecte comune în beneficiul cetățenilor”, a declarat primarul orașului Slănic-Moldova, dl Gheorghe Baciu, care este și copreședinte al CALRRM.
La finalul evenimentului a fost adoptată o Declarație-Apel prin care se solicită Guvernelor României și Republicii Moldova recunoașterea CALRRM ca partener de dialog în tot ceea ce privește parteneriatul strategic dintre colectivitățile locale și organizarea unor ședințe comune ale celor două Guverne, la care să participe și reprezentanți ai CALRRM. În aceeași declarație se vorbește și despre promovarea drepturilor și intereselor autorităților locale din Republica Moldova în cadrul instituțiilor europene; sprijinirea Republicii Moldova în realizarea reformelor și parcursului său european; creșterea capacităților administrative ale unităților administrativ-teritoriale, în vederea îmbunătățirii furnizării serviciilor publice adresate cetățenilor, în conformitate cu principiile Cartei Europene a autonomiei locale; identificarea unor surse de finanțare pentru acțiuni de sprijin ale inițiativelor comune ale membrilor CALRRM și lansarea unui proiect pilot de finanțare.
„Acesta este, din punctul meu de vedere, cel mai important pas făcut până acum pentru întărirea relațiilor dintre România și Republica Moldova, dintre primăriile localităților din cele două țări. Totodată, acesta este începutul funcționării unui mecanism prin care vom promova protejarea reciprocă a drepturilor și intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene, inclusiv pentru identificarea de surse de finanțare”, a mai spus dl Gheorghe Baciu.
Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova a fost înregistrat juridic la 13 ianuarie 2023, în România. Fondatori ai acestei structuri asociative sunt Congresul Autorităților Locale din Moldova, Asociația Comunelor din România și Asociația Orașelor din România.
Departamentul de Comunicare
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.