23 noiembrie 2024

Ce vă sfătuiesc polițiștii ca să nu cădeți pradă escrocilor

Anunțați imediat poliția în cazul în care primiți telefoane sau mesaje prin care vi se solicită să trimiteți bani pentru a ajuta o rudă implicată într-un accident rutier, pentru a intra în posesia unui premiu, ori pentru a beneficia de un serviciu la un preț prea bun ca să fie adevărat sau schimbarea unor sume de bani.

Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecaţi în străinătate ori mutaţi în alte localităţi din ţară. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix.



Autorii contactează telefonic victimele şi, prin folosirea unor calităţi mincinoase (fiul sau fiica victimei, angajat al unei instituții publice, specialist în științe juridice, prieten) le comunică acestora că ruda a comis un accident rutier sau este victima unui accident, iar pentru a scăpa de urmărirea penală sau pentru spitalizare trebuie să depună o sumă de bani în lei sau valută într-un anumit cont bancar sau să înmâneze o sumă de bani unei terțe persoane care se deplasează la o locație stabilită.

Victimele, sub şocul de moment, nu au posibilitatea de a verifica situația, fiind ţinute în mod constant la telefon şi, speriate de eventualele consecinţe juridice care s-ar putea răsfrânge asupra rudei, plătesc respectiva sumă de bani sau o mare parte a acesteia în contul indicat de autori. Mai nou, victima este ţinută la telefon sau îndrumată într-un loc anume, unde se întâlneşte cu alte persoane, cărora le înmânează banii.

Povestea poate varia: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi, cu acelaşi scop, ,,persoanei oficiale” care a dat telefonul.

Metoda ,,Accidentul” se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani. În cazul în care sunt comise mai multe fapte, se aplică regulile concursului de infracțiuni, pedepsele crescând.
O altă formă de înşelăciune o reprezintă shimbul valutar oferit de diferite persoane neautorizate în acest sens. Pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă să vă adresaţi, pentru efectuarea de schimburi valutare, doar unităţilor autorizate în acest scop, să consultaţi cu atenţie cursul valutar afişat, să verificaţi cu atenţie suma primită la schimb şi să solicitaţi chitanţă pentru efectuarea operaţiunii. Nu aveţi încredere în „binevoitori”, oricât de avantajos pare a fi „cursul” oferit de aceştia.

Fiţi atenţi la natura informațiilor personale pe care le împărtășiți pe site-urile de socializare și matrimoniale! Întotdeauna luați în considerare riscurile. Escrocii sunt prezenți pe cele mai renumite site-uri.

Verificați fotografia și profilul persoanei, utilizând căutări on-line, pentru a vedea dacă materialul a fost utilizat în altă parte.

Fiți atenți la greșelile de ortografie și gramatică, la inconsecvențe în poveștile și scuzele lor, cum ar fi faptul că webcam-ul nu funcționează niciodată.

Nu trebuie împărtășite fotografii personale, videoclipuri sau materiale compromițătoare, pe care escrocii le-ar putea folosi, ulterior, sub forma unui șantaj;

Atenție la solicitările unor sume de bani! Nu trebuie să trimiteți niciodată bani sau să oferiți detalii despre cartea de credit, contul online sau copii ale documentelor personale importante! Opriți imediat orice contact cu persoana în cauză.

Dacă este posibil, păstrați toate comunicările (cum ar fi mesajele de tip chat) și orice dovezi care ar putea ajuta anchetatorii în activitatea de identificare a făptuitorului.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014