De ce a iesit Marea Britanie din UE? Daca am sti raspunsul la aceasta intrebare, probabil am sti mai multe despre ceea ce ne rezerva viitorul.
Dar nu stim, in ciuda faptului ca exista nenumarate teorii care doresc sa explice votul dat de britanici.
Ba ca au fost niste eroi care sanctioneaza birocratia si lipsa de democratie a UE, ba ca au votat emotional de frica imigrantilor, ori din prostie deoarece nu au stiut ce e Uniunea Europeana. Fiecare teorie are sustinatori si argumentele sale.
Evident, teoriile se bat cap in cap. Pai, daca in tinutul Cornwall, cel mai sarac din Marea Britanie si care depinde de subventiile venite de la UE s-a votat majoritar pentru iesire, asta contrazice ideea ca britanicii au votat inteligent pentru a se salva economic.
Evident, rusii sunt de vina. Pentru ca – ni se spune – Farage e fan Putin. Desi referendumul a fost organizat de premierul conservator David Cameron. Dar, stim noi mai bine ca rusii sunt amestecati si Putin a baut sampanie când a auzit decizia britanicilor.
Avem noi oameni foarte informati care scriu pe Facebook si stiu ca au fost si ceva icre negre. Oameni care nu prea ne spun ei despre hegemonia Germaniei in UE, dar, hey, ce pretentii mai avem si noi?!
Una peste alta, nu stim care a fost combinatia. Cert este ca sansele de dezintegrare ale UE sunt destul de mari, insa, fara indoiala, vom asista, lunile urmatoare, la o adevarata demonstratie de forta din partea institutiilor si liderilor UE pentru a preintâmpina alte probleme.
Iar faptul ca, in momentul de fata, UE inseamna, de fapt, Germania, este extrem de periculos pentru democratie. Sa nu uitam ca Berlinul a zdrobit rapid doua momente de impotrivire: referendumul din România impotriva lui Basescu si votul grecesc cerut de Tipras impotriva planului economic impus Greciei.
Probabil urmeaza Polonia si Franta. Polonia pentru ca refuza tot mai categoric sa urmeze ideile trasate de Germania prin intermediul Bruxelles-ului si Franta pentru ca nu reuseste sa impuna legislatia neoliberala a muncii.
Ce efect va avea asupra noastra? Sa fiti siguri ca se vor intari masurile de protectie a companiilor straine care opereaza in România. Institutiile statului vor fi tinute departe de acestea pentru ca isi vor accelera exploatarile.
Pe plan politic va fi si mai grav, deoarece Berlinul vrea liniste, asa ca vor fi activati iar agentii de influenta care sa sufle in pânzele Guvernului tehnocrat si sa arunce cu laturi in partidele politice traditionale.
Posibil sa avem si alte iesiri bine controlate in strada cu „tinerii frumosi si liberi” care sa cânte din nou despre catuse… Anii ’50 se intorc cu glorie…