Jocurile video sunt incredibil de populare și în România, în special dată fiind accesibilitatea privind echipamentelor și gadget-urilor IT de calitate superioară. Lansările de console, piese noi pentru PC, dar și a telefoanelor smart tip flagship nu mai sunt un lucru pe care gamerii român trebuie să-l aștepte!
Prin urmare, și preferințele acestora au devenit mult mai variate – oferta mărindu-se și ea, de altfel. Printre favorite se numără și minunatele sloturi cu speciale, precum și jocurile de noroc în general. Acestea, acum ușor de accesat, se regăsesc în catalogul fiecărui român, mai ales acolo unde există pasiunea pentru păcănele și dorința de a juca cel puțin o rundă pe zi, în confortul propriei case.
Dar ce alte tipuri de jocuri preferă gamerii români în 2024?
Jocurile casual sau chiar hypercasual
La nivel național, nu se poate menționa un gen de joc tradițional, precum acțiune sau aventură. Industria jocurilor video deja iese din această sferă restrânsă, după cum s-ar spune. În schimb, majoritatea jucătorilor români preferă jocurile casual sau chiar hypercasual. Ce înseamnă acest lucru?
Înseamnă că românii nu doresc să investească timp și resurse într-un joc, preferându-le pe cele care pot fi jucate oricând. În aceste jocuri, absența nu vine cu dezavantaje, un lucru optim pentru persoanele care nu au timp să joace zilnic.
Jocurile pe mobil
Dacă este vorba despre casual, clar este vorba despre jocurile pe mobil, care pot fi jucate oricând și oriunde. Românii le preferă pe acestea, mulți dintre ei deținând mai degrabă un telefon performant decât o consolă de jocuri video sau un desktop PC de ultimă generație.
În acest sens, unii gameri trec de la jocurile casual la cele mai serioase, dar tot pe mobil – cum ar fi Fortnite, Call of Duty: Mobile sau chiar PUBG. Acestea satisfac anumite dorințe, legate de jocuri mai complexe, dar într-un context care este încă casual.
Jocurile tip open world și de supraviețuire
Minecraft a fost, este și va fi mereu popular. Chiar și în România, acest joc este la mare căutare, indiferent de categoria de vârstă analizată. Pe mobil, se caută jocuri similare, gratuite, cu Minecraft. Pe desktop, în schimb, la mare căutare sunt termeni precum moduri și skinuri pentru Minecraft, indicând preferința pentru acest joc.
În general, se observă o pasiune pentru jocurile tip open world și de supraviețuire. De altfel, lansări precum Red Dead Redemption 2 și Elden Ring au avut același succes răsunător și în România!
Jocurile tip multiplayer
Totuși, aparent, pasiunea românilor este comunitatea. Aproximativ 60% dintre gameri preferă jocurile în rețea, tip multiplayer, în timp ce doar 31% preferă experiențele tip single-player. Acest lucru se datorează câtorva jocuri care au marcat pasionații din România.
Este vorba despre Counter-Strike, Metin2, dar și GTA Vice City (precum și San Andreas). Jocurile GTA au fost inițial single-player, dar au fost portate mai târziu de către gameri ingenioși români către lumi multiplayer. În România sunt hostate, chiar și în 2024, zeci și chiar sute de servere private de GTA Vice City și San Andreas multiplayer.
Tipul de platformă și disponibilitatea de a cumpăra un joc
În mare, tendințele arată faptul că românii joacă pe toate platformele disponibile, dar că preferă jocurile actuale cu model free-to-play, care nu necesită niciun fel de achiziție. Acest lucru nu este o surpriză, dat fiind faptul că legile privind pirateria sunt mai relaxate în România.
Orice joc poate fi încercat după bunul plac și indiferent de buget, dacă gamerul știe cum să navigheze mediul online la un nivel puțin mai avansat!
Gamerii Români sunt astăzi gameri internațional. Nu mai există o grupare restrânsă de persoane pasionate de gaming, ca acum 10, 15 sau 20 de ani. Pasiunea pentru jocurile video poate fi regăsită la nivelul întregii populații, chiar și printre persoanele mai în vârstă.
Prin urmare, poate fi dificil să se găsească genurile preferate ale românilor!